Weinig beweging op beurs
AMSTERDAM (ANP). De Amsterdamse aandelenbeurs noteerde vrijdag nagenoeg onveranderd. Ook de andere Europese beurzen kwamen nauwelijks van hun plaats. Beleggers verwerkten een onverwachte daling van de detailhandelsverkopen in Duitsland.
De AEX-index in Amsterdam noteerde in het eerste uur van de handel vrijwel vlak op 407,59 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 661,73 punten. De beurzen in Londen en Frankfurt stonden nagenoeg vlak. Parijs speelde wat terrein kwijt en zakte 0,6 procent.
Op macro-economisch vlak bleek dat de Duitse winkelverkopen in april met 0,9 procent zijn afgenomen, terwijl economen hadden gerekend op een stijging met 0,2 procent ten opzichte van een maand eerder. Later op de dag verschuift de aandacht naar de Verenigde Staten, waar op de laatste handelsdag van mei onder meer de consumentenbestedingen en het consumentenvertrouwen van de Universiteit van Michigan op het programma staan.
Grootste daler in de AEX was maritiem dienstverlener SBM Offshore met een verlies van 0,9 procent. Juridisch bestuurder Sietze Hepkema liet in het Financieele Dagblad weten dat het bedrijf dit jaar nog geen aanbesteding heeft binnengehaald. Hepkema reageerde op vragen vanwege de melding, woensdag, dat SBM hinder heeft van de omkoopaffaire in Brazilië.
Telecomconcern KPN was de sterkste stijger onder de Amsterdamse hoofdfondsen met een winst van 0,9 procent. Reed Elsevier volgde met een plus van 0,8 procent. De uitgever profiteerde van een koopadvies van Bank of America Merrill Lynch.
In Parijs verloor BNP Paribas 5,8 procent. Volgens zakenkrant The Wall Street Journal wil het Amerikaanse ministerie van Justitie de Franse bank een boete van meer dan 10 miljard dollar (7,3 miljard euro) opleggen voor het jarenlang schenden van sancties tegen Iran en andere landen. Het gaat om één van de grootste boetes in de financiële sector ooit.
Siemens won 0,3 procent in Frankfurt. Het Duitse technologieconcern gaat 11.600 banen schrappen om zijn kosten met 1 miljard euro te verlagen. Siemens is bezig met een omvangrijke reorganisatie om kosten te besparen en efficiënter en winstgevender te worden.
De euro was 1,3615 dollar waard, tegen 1,3609 dollar bij het slot van de Europese aandelenbeurzen op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,3 procent in prijs tot 103,29 dollar. Brentolie werd 0,1 procent goedkoper op 109,93 dollar per vat.