Parmalat doet beroep op nooddecreet
Het Italiaanse voedingsmiddelenconcern Parmalat heeft woensdag uitstel van betaling aangevraagd. Dit is gebeurd op basis van een nooddecreet dat de Italiaanse regering dinsdag heeft uitgevaardigd om Parmalat te redden, aldus een advocaat van het concern.
Parmalat krijgt nu direct bescherming tegen crediteuren. Het concern heeft circa 7 miljard euro aan schulden uitstaan.
In Italië staan 4000 banen op het spel als Parmalat zich niet uit de financiële problemen weet te redden. Nog eens 5000 boeren zijn afhankelijk van melkleveranties aan het concern. Wereldwijd werken er 36.000 mensen bij Parmalat.
Een onderdeel van het decreet is dat de Italiaanse regering grote invloed heeft op de reorganisatie die Parmalat weer overeind moet helpen. Zo mag ze een speciale commissaris benoemen die verantwoordelijk is voor het reddingsplan.
Waarschijnlijk wordt Enrico Bondi de regeringsgezant. Hij is sinds vorige week al de bestuursvoorzitter van de grootste zuivelproducent van Italië. Bondi geldt als een reorganisatie–expert. In de jaren negentig haalde hij de bezem door het industriële conglomeraat Montedison.
Intussen worden de problemen voor oprichter Calisto Tanzi, die plaats moest maken voor Bondi, steeds groter. De Italiaanse justitie verordonneerde woensdag een huiszoekingsbevel bij zijn thuisbasis in Collecchio, nabij het hoofdkantoor van Parmalat. Justitieambtenaren zullen vooral op zoek gaan naar stukken die boekhoudfraude bewijzen. Het vermoeden bestaat dat voor circa 7 miljard euro te veel op de balans staat bij Parmalat. De boekhoudkundige malversaties kwamen enkele weken geleden aan het licht.