„Het kwartje is bij ouders nog niet gevallen”
DELFT (ANP). Het is niet verbazingwekkend dat het aantal alcoholvergiftigingen bij jongeren niet verder is gedaald. Dat zegt kinderarts Nico van der Lely van het Reiner de Graaf Ziekenhuis in Delft in reactie op de cijfers van 2013, toen 713 kinderen voor een spoedbehandeling in het ziekenhuis werden opgenomen. In 2012 was dat aantal voor het eerst sinds jaren gedaald tot 710, maar die lijn zet zich niet door.
„Een wetswijziging alleen is niet genoeg. De sociale norm moet veranderen. Het kwartje is bij veel ouders en opvoeders nog steeds niet gevallen”, zegt Van der Lely. „Met de verhoging van de leeftijdsgrens in het vooruitzicht hebben jongeren in de leeftijd van 16 tot 18 jaar in het laatste kwartaal nog even een spurt getrokken.”
De gemiddelde leeftijd van de opgenomen jongeren was vorig jaar 15,5 jaar. Het gaat om bijna net zoveel meisjes (47 procent) als jongens (53 procent).
Het aantal ‘comazuipers’ is hoger dan verwacht, stellen de onderzoekers. In 2012 daalde het aantal kinderen met een alcoholvergiftiging juist voor het eerst sinds 2007, toen Nederlandse kinderartsen startten met een registratiesysteem. In 2007 belandden 297 kinderen in het ziekenhuis vanwege alcoholgebruik en dat aantal liep in 2011 op tot 762.
Ruim 40 procent van de in 2013 opgenomen jongeren met een alcoholvergiftiging zaten op het vmbo. Daarna volgden de havo (ruim 20 procent) en het vwo (15 procent). De cijfers komen van de Reinier de Graaf Groep, de universiteit Twente en het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP.
Van der Lely vindt dat gemeenten, handhavers en opvoeders de handen ineen moeten slaan. „In regio’s waar actief wordt samengewerkt, zie je dat dit echt effect heeft.”