Politiek

Weinig verschil tussen zetelverdeling 2009 en 2014

DEN HAAG. De definitieve zetelscore van Nederlandse partijen bij de Europese verkiezingen wijkt maar weinig af van die van vijf jaar geleden en van de exitpoll die vorige week donderdagavond werd gepubliceerd.

Redactie politiek
26 May 2014 11:29Gewijzigd op 15 November 2020 10:55
CDA'er Schreijer-Pierik (l.) behaald ruim voldoende voorkeursstemmen om op eigen kracht te worden gekozen tot Europarlementariër. beeld ANP
CDA'er Schreijer-Pierik (l.) behaald ruim voldoende voorkeursstemmen om op eigen kracht te worden gekozen tot Europarlementariër. beeld ANP

Vergeleken met 2009 winnen D66 en de PvdD beide één zetel. D66 is procentueel gezien de grootste partij geworden bij de EU-verkeizingen. De PvdD is de enige Nederlandse nieuwkomer in het Europarlement.

PVV en GroenLinks daarentegen leveren beide één zetel in: de PVV komt uit op vier zetels, GroenLinks op twee. De bekende arabist Hans Jansen is daarmee toch gekozen tot Europarlementariër voor de PVV.

De PVV doet het wel slecht in vergelijking met gelijkgezinde partijen in andere EU-lidstaten. Die wonnen fors, terwijl de PVV juist achteruitboert.

Het CDA behoudt, dankzij de lijstverbinding met CU-SGP, zijn vijfde zetel en blijft daarmee de grootste Nederlandse partij in het Europees Parlement. Mede door die restzetelverdeling behaalde 50PLUS geen zetel.

In 2009 kreeg CU-SGP juist nog een restzetel dankzij het CDA.

Stemmenkanon

Oud-CDA-Kamerlid en stemmenkanon Schreijer-Pierik bleek op eigen kracht gekozen te zijn. De Twentse boerin behaalde bijna 110.000 voorkeurstemmen, terwijl ze er 18.000 nodig had. CDA-Europarlementariër Van Nistelrooy werd op eigen kracht herkozen. De nummers vier en vijf van de CDA-kandidatenlijst (Van den Berg en Gotink) komen daardoor niet in Brussel.

Bij de VVD werd agrariër Huitema met voorkeurstemmen gekozen, bij de SP het Utrechtse Statenlid Mineur. PvdA’er Terphuis, bekend van zijn verzet tegen de strafbaarstelling van illegaliteit, behaalde ondanks een uitgebreide campagne onvoldoende voorkeurstemmen.

Zijn partij profiteerde daarentegen wel van een lijstverbinding met GroenLinks. De PvdA (drie zetels) blijft daardoor toch groter dan de SP (twee zetels) in het Europarlement.

De definitieve verkiezingsuitslag veranderde voor CU-SGP niets aan het al voorspelde resultaat. Zowel Van Dalen (CU) als Belder (SGP) blijkt te zijn herkozen.

De combinatie CU-SGP kreeg wel 53.000 stemmen meer. Procentueel scoorden de partijen samen ook goed: van 5,87 procent in 2004, via 6,82 procent in 2009 naar 7,6 procent in 2014.

„Het doel van de campagne –steun 
verwerven van onze achterban– is geweldig waargemaakt”, aldus Van Dalen vanmorgen. „Christelijke politiek in Nederland en Europa leeft.”

Exitpoll wijkt af van uitslag

Vergeleken met de exitpoll die Ipsos vorige week donderdag had gemaakt, verschilt de definitieve uitslag eveneens op vier punten. CDA en PVV scoren één zetel meer, SP en 50PLUS beide één minder.

De exitpoll van Ipsos in 2009 week minder af. Toen zat het onderzoeksbureau er slechts twee zetels naast.

Bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart dit jaar zat Ipsos er met het CDA flink naast. Het verlies van die partij werd veel te groot geschat. Bij de Europese verkiezingen is echter een andere, veel betrouwbaardere meetmethode gebruikt, aldus het bureau.

Voor die exitpoll had Ipsos 40 van de circa 10.000 stembureaus geselecteerd. Daar werd aan alle kiezers buiten gevraagd nogmaals te stemmen. Hun stembiljet konden ze dan afgeven aan de Ipsosmedewerker. Bijna 19.000 mensen hebben meegedaan.

De Kiesraad stelt de officiële verkiezingsuitslag vrijdagochtend vast in een openbare zitting in de Tweede Kamer.

De opkomst bij de Europese verkiezingen in Nederland bedroeg 37,3 procent, tegen 36,7 procent bij de Europese verkiezingen in 2009. Ongeveer 4,7 miljoen mensen gingen donderdag naar de stembus

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer