Weinig beweging op Europese beurzen door lauwe handel
De beleggers in Europa zaten dinsdag met hun hoofd al bij de kerstdis. De beurzen kwamen nauwelijks van hun plaats, de omzetten waren beperkt. Alleen de technologiebedrijven zorgden voor een beetje leven op de aandelenmarkten.
De belangrijkste graadmeter van de beurs in Amsterdam, de AEX, sloot 0,89 punten hoger op 331,02, een stijging van 0,3 procent. De CAC–index in Parijs steeg 0,1 procent en de Londense FTSE–index eindigde 0,4 procent hoger. De enige beurs met een duidelijke uitslag was die in Frankfurt. De DAX–index daar won 0,7 procent, onder meer door de sterke beursprestaties van Deutsche Telekom en de computerchipmaker Infineon.
De beurzen maken zich op voor de kerstdagen en de jaarwisseling. Handelaren leggen weinig orders in de boeken voor dit jaar al voor een groot deel gesloten zijn. Bovendien kregen de Europese markten weinig richting vanuit de Verenigde Staten.
De licht positieve stemming was onder meer te danken aan de stijgende bestedingen van consumenten in de VS. Het Franse luxeconcern LVMH was een van de profiteurs van de toegenomen koopzucht onder de Amerikanen. Het aandeel steeg 1,3 procent in koers.
De financiële fondsen waren een van de trekkers van de AEX. ABN Amro steeg 1,2 procent, omhooggeholpen door berichten in de media dat de bank de overheid van India gaat adviseren over de verkoop van de luchthavens van New Delhi en Mumbai (Bombay). De grootste Nederlandse bank had niet te lijden onder het boekhoudschandaal bij het Italiaanse zuivelconcern Parmalat. Volgens een analist zijn de risico’s die banken lopen door het niet terugbetalen van leningen beperkt. ABN Amro is door een deelbelang in de Italiaanse bank Capitalia betrokken bij de schulden van Parmalat.
Chemieconcern Akzo Nobel en chipmachineproducent ASML waren de grootste winnaars op de AEX. Zij stegen respectievelijk 1,9 en 1,7 procent. ASML en het Duitse Infineon liften mee op goede resultaten van het Amerikaanse Research In Motion. Dat technologiebedrijf maakt de Blackberry, een soort elektronische agenda waarmee gebruikers mobiel kunnen bellen en e–mailen. Het grillige technologiefonds Getronics was de grootste daler met een verlies van 4,6 procent.
Hagemeyer liet een wisselend beeld zien. Het handelshuis maakte voorbeurs bekend dat banken meer stemrecht krijgen na de succesvolle reddingsoperatie van de afgelopen maanden. Aanvankelijk leken beleggers de grotere invloed van de banken niet op prijs te stellen. Het aandeel stond in de ochtend 2,8 procent lager, maar klom vervolgens 2,3 procent. Op het eind van de handelsdag was het die winst weer kwijt en sloot het fonds onveranderd.
Op de valutamarkten leverde de euro iets in ten opzichte van de dollar. Aan het eind van de dag kostte de Europese munt 1,2405 dollar, tegen 1,2415 dollar aan het eind van de vorige handelsdag.