Nederlanders willen geen Bulgaren en Roemenen
AMSTERDAM (ANP). Nederlanders zitten niet bepaald te wachten op de komst van gastarbeiders uit Bulgarije en Roemenië. Iets minder dan de helft wil dat het recht van andere EU-burgers om hier te komen werken, wordt beperkt. Alleen onder de Britten zijn meer tegenstanders. Bulgaren en Roemenen willen juist wel dat de grenzen openblijven.
Dat blijkt uit een onderzoek van het Kieskompas voor het ANP. Het Kieskompas heeft in alle EU-lidstaten een stemhulp, EUvox genaamd. Daar gaven ruim 1,3 miljoen burgers uit de EU-landen aan hoe ze denken over het vrije verkeer van mensen binnen de Europese Unie. „De landen waar de gastarbeiders vandaan komen, zeggen iets anders dan de landen die de gastarbeiders ontvangen”, concludeert André Krouwel van het Kieskompas.
Behalve Roemenen en Bulgaren zijn ook veel Spanjaarden, Litouwers, Portugezen, Grieken en Italianen tegen beperkingen. „De lonen zijn er laag, de arbeidsomstandigheden slecht. In de meest succesvolle economieën hangt juist een sfeer van: we moeten onze arbeidsmarkt beschermen”, aldus Krouwel.
Ook op Cyprus draait de economie moeilijk, maar daar willen opvallend veel mensen dat het vrije verkeer juist wel wordt beperkt. Dat gevoel is ongeveer even groot als in Nederland. „Op Cyprus wonen en werken veel Grieken en Bulgaren. Cyprioten vinden dat zij zelf de schuld en de ellende van de bankencrisis over zich heen krijgen en dat de paar overgebleven baantjes naar Grieken en Bulgaren gaan.”
Verzet tegen de komst van gastarbeiders is overigens niet voorbehouden aan rechts. Ook linkse partijen, zoals de SP, zijn kritisch. Krouwel: „De komst van gastarbeiders ondermijnt volgens hen de lonen en andere arbeidsvoorwaarden. Het idee is dat de migranten gebruik zullen maken van onze sociale voorzieningen en dat ze voor lagere lonen werken, wat leidt tot steeds lagere salarissen. Links en rechts vinden elkaar daarin.”
Inwoners van de Europese Unie kunnen in principe zonder vergunning in elkaars landen wonen en werken. Zo mogen migranten uit landen als Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije sinds 2007 naar de rest van de EU. Op 1 januari van dit jaar gingen de grenzen open voor mensen uit Roemenië en Bulgarije.