CBS: Economie is toch niet gegroeid
De Nederlandse economie blijkt in het derde kwartaal toch niet te zijn gegroeid. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldde dinsdag dat het bruto binnenlands product in vergelijking met het tweede kwartaal niet is toegenomen. Vorige maand ging het CBS nog uit van een groei van 0,1 procent.
In vergelijking met dezelfde periode van vorig jaar valt op hoe slecht het nog met de economie gaat. Ten opzichte van het derde kwartaal 2002 kromp de Nederlandse economie in de maanden juli, augustus en september met 1,2 procent.
De krimp kwam deels doordat huishoudens minder spendeerden. Zij kochten 1,7 procent minder aan goederen en diensten dan een jaar eerder. Deze daling is iets groter dan het voorgaande kwartaal. Het sterkst namen de bestedingen aan duurzame goederen af. Vooral meubelen en kleding werden minder verkocht.
Ook de import en de export namen af. Het volume van de uitvoer van goederen en diensten was 1 procent kleiner dan een jaar eerder. De invoer nam met 0,9 procent af.
Verder investeerden en produceerden bedrijven over het algemeen minder. Zij stopten minder geld in bedrijfsgebouwen en machines, maar meer in computers en zakenauto’s. De chemie, de telecomsector en financiële instellingen produceerden als enige branches wel meer.
Alleen de overheid droeg positief bij aan de economie. De consumptie van overheidsinstellingen steeg in vergelijking met een jaar eerder met 2,4 procent. De uitgaven in de zorg namen hier het meest toe.
Ondanks de negatieve cijfers zijn de Nederlandse consumenten deze maand iets positiever over de economische toekomst geworden. Volgens het CBS is het consumentenvertrouwen in december met 3 punten gestegen. Het is de tweede verbetering op rij in een jaar waarin de indicator zich constant op een laag niveau bevond.
Ook de Nederlandse ondernemers zien de toekomst wederom met meer vertrouwen tegemoet. Ze verwachten meer bedrijvigheid de komende maanden en zijn bovendien optimistisch over orders die ze nu in portefeuille hebben.