Leer Bijbelgedeelten uit het hoofd
Bijbelgedeelten uit je hoofd leren is om tien redenen belangrijk en prima haalbaar, aldus Jon Bloom.
Je kunt grote stukken Bijbeltekst uit je hoofd leren, zelfs complete boeken. Behalve wanneer je een hersenafwijking hebt, kan echt iedereen het. En iedereen zou het ook moeten doen. Waarom?
Omdat je een slecht geheugen hebt. Zeg niet dat je niet uit je hoofd kunt leren omdat je een slecht geheugen hebt. Dat is juist de reden waarom je het moet doen. Ik heb zelf ook een slecht geheugen, slechter dan gemiddeld, ben ik bang. Ik vergeet namen van mensen die ik ken en regelmatig zie. Ik moet mijn slome, luie brein dwingen om de dingen die er echt toe doen in mijn langetermijngeheugen te persen. Dat lukt alleen wanneer je gedurende langere tijd iedere dag oefent. Maar als je dat systematisch en serieus aanpakt, zul je versteld staan van wat je geheugen aankan. Ik ken inmiddels vijf boeken van het Nieuwe Testament uit m’n hoofd en ben bezig met m’n zesde. Omdat ik een slecht geheugen heb.
Omdat je geest voedsel nodig heeft. In Filippenzen 4:8 lezen we een oproep: „al wat waarachtig is, al wat eerlijk is, al wat rechtvaardig is, al wat rein is, al wat liefelijk is, al wat wel luidt, zo er enige deugd is, en zo er enige lof is, bedenkt datzelve.” Maar hoe kunnen we dat doen, als we niet aan die dingen kunnen denken omdat ze niet in ons geheugen zitten? Alleen algemene indrukken en ideeën over wat in de Bijbel staat helpen niet echt verder. Er moeten concrete „grootste en dierbare beloften” in ons geheugen gegrift staan waar we op kunnen terugvallen als we alleen zijn en te strijden hebben met ontmoediging, boosheid, verleiding of angst (2 Petrus 1:4).
Omdat de Bijbel te makkelijk toegankelijk is. Het valt op dat we in het algemeen voorbijgaan aan dingen waar we een overvloed van hebben. Als de Bijbel overal toegankelijk is op onze tafels, tablets, telefoons, computers en op internet, inclusief zoekfuncties enzovoorts, verdwijnt onze behoefte en gevoel voor de noodzaak om de Bijbel ons echt eigen te maken. Door uit je hoofd te leren ga je die neiging tegen. 4. Omdat er internet is. Helaas leert het internet ons niet hoe we moeten lezen. We worden informatiescanners die razendsnel kunnen browsen, maar niet echt veel grondig in ons opnemen. We verliezen het geduld om dieper en meer reflectief te lezen. Uit je hoofd leren dwingt je ertoe langere Bijbelgedeelten grondig in je op te nemen en na te denken over de betekenis en toepassing ervan.
Omdat je de Bijbel niet zo goed kent als je denkt. Heb je weleens een gesprek gehad met een vriend waarin je opeens besefte dat hij nog andere kanten had dan die je al van hem kende? Waardoor je hem plotseling beter begreep en meer met hem verbonden voelde? Dat is precies de ervaring die je zult opdoen als je Bijbelgedeelten –of dus zelfs boeken– uit je hoofd gaat leren. Je ‘Bijbelse vrienden’ zullen niet maar oppervlakkige bekenden zijn, maar echte vertrouwelingen en raadgevers.
Kostbaar
Omdat Gods Woord je dierbaarder zal worden. De dingen waar we het meest in investeren, worden ons het kostbaarst. Als je dus maar weinig tijd aan Bijbellezen spendeert, moet je niet verwachten dat die veel voor je zal gaan betekenen. Maar als je honderden uren besteedt om grote gedeelten van Gods Woord in je hart op te slaan, zodat het Woord van Christus rijkelijk in je zal wonen, zal het een kostbaar en wezenlijk gedeelte van je leven gaan uitmaken (Psalm 119:11, Kolossensen 3:16, Deuteronomium 32:47).
Omdat je meer van Gods heerlijkheid zult zien. Bergen en bacteriën, sterrenstelsels en steenbokken, ze tonen ons iets van Gods grootheid. Maar om God echt te kennen, om echt verwonderd te zijn over de dingen die het heerlijkst aan Hem zijn, moeten je zorgvuldig luisteren naar wat Hij over Zichzelf zegt, omdat God Zich allereerst door Zijn Woord openbaart (1 Samuël 3:21). Zijn woorden herhalen en inprenten helpt ons om zorgvuldig naar Hem te luisteren en zo ook meer van Hem te zien.
Omdat je er beter door leert onderscheiden wat er niet toe doet. De wereld liegt voortdurend tegen je. De duivel is de vader der leugenen (Johannes 8:44) en heeft de wereld in zijn macht (1 Johannes 5:19). Ook je eigen zondige natuur liegt tegen je. En de valse broeders. Hoe beter je Gods Woord kent, hoe bekwamer je ermee omgaat (2 Timotheüs 2:15). Hoe helderder je Zijn Woord in gedachten hebt, hoe beter je in staat bent om precies te onderscheiden wat demonische schijn is.
Omdat je zult lijden. Je lijdt nu al of zult in de toekomst lijden te verduren krijgen. Dan bieden opgeslagen Bijbelteksten hulp. Zelfs als je door pijn of angst moeite hebt om ze je precies voor de geest te halen, weet je toch dat ze er zijn. Je weet bij welke tekstgedeelten je moet zijn om Gods Woord tot je lijden te laten spreken.
Omdat je broeders en zusters lijden. Hetzelfde geldt namelijk voor als je de troost van het Evangelie wilt brengen aan anderen. Om dan Bijbelteksten paraat te hebben, is een manier van liefhebben. Het maakt dat je geloofsversterkende waarheid kunt bieden wanneer die het hardst nodig is.
Investering
Hoe doe je dat, langere Bijbelgedeelten uit je hoofd leren? Met een of twee verzen per keer. Er is een heel eenvoudige techniek, ontwikkeld door Andrew Davis. Ik gebruik Johannes 1:1-3 als voorbeeld. Dag 1: Lees Johannes 1:1 tien keer aandachtig. Doe dan je Bijbel dicht en zeg het vers tien keer hardop. Dag 2: Kijk nog een keer naar Johannes 1:1 en zeg het dan weer tien keer hardop. Lees daarna Johannes 1:2 tien keer aandachtig. Doe je Bijbel weer dicht en zeg het weer tien keer hardop. Dag 3: Zeg Johannes 1:1 één keer uit je hoofd hardop. Doe dat bij Johannes 1:2 tien keer. Lees vervolgens Johannes 1:3 tien keer, doe je Bijbel dicht en zeg het weer tien keer hardop.
Enzovoorts. Telkens is het: lezen, hardop zeggen, herhalen. Als je een vers honderd dagen lang uit je hoofd kunt opzeggen, zit het in je langetermijngeheugen. Dit is echt haalbaar. Het is niet zo moeilijk als je denkt en zal een van de beste investeringen zijn die je in je leven kunt doen, vanwege de tien redenen die ik hier heb genoemd. Je zult er geen spijt van krijgen.
De auteur is werkzaam bij de website desiringgod.org van de Amerikaanse predikant en theoloog John Piper. Dit artikel verscheen eerder als weblog op deze website.