Economie

Koers van de euro: bedrijven klagen en de ECB is bezorgd

APELDOORN. Een dure euro. Veel bedrijven klaagden erover bij de presentatie van hun resultaten over het eerste kwartaal. President Mario Draghi van de Europese Centrale Bank (ECB) heeft er zijn zorg over uitgesproken.

Arie de Rooij
19 May 2014 08:01Gewijzigd op 15 November 2020 10:47
Mario Draghi, topman van de ECB.  Foto EPA
Mario Draghi, topman van de ECB. Foto EPA

Is de huidige koers van de Europese munt inderdaad erg hoog?

De euro schommelt al lange tijd rond de 1,38 dollar. Dat is 10 tot 15 procent hoger dan in 2012. Anderhalve week geleden ging het even richting de 1,40. Dat niveau hebben we sinds oktober 2011 niet bereikt. Maar we zagen in 2008 ook al eens een koers van bijna 1,60. Al met al niet echt een uitzonderlijke situatie.

Hoe komt het dat de euro op dit moment vrij duur is?

Ja, best vreemd eigenlijk, want de economie in de eurozone trekt weliswaar aan, maar het herstel in de VS is krachtiger, dus zou je eerder een stijgende dollar verwachten. Waarschijnlijk speelt het ruime monetaire beleid dat de Fed, de Amerikaanse centrale bank, in de achterliggende tijd heeft gevoerd een belangrijke rol. Daardoor zijn er enorm veel dollars in omloop gebracht en dat drukt de koers. Verder fungeert Europa vandaag de dag voor beleggers als veilig toevluchtsoord. Zij mijden even de opkomende economieën en vertrouwen erop dat het risico van een uiteenvallen van de eurozone is geweken. Onder invloed van de spanningen rond Oekraïne stroomt er veel kapitaal uit Rusland weg. Dat alles vergroot de vraag naar de euro en drijft de koers op.

Waarom is een sterke euro erg?

Die ondermijnt de concurrentiepositie van Europese bedrijven. Hun prijzen omgerekend in dollars stijgen. Hun producten zijn voor kopers uit landen met een andere munt dus duur en dat drukt de export. Ook vallen de winsten die ze elders in de wereld behalen, in euro’s lager uit.

Zijn er ook voordelen?

Jazeker. Aan de pomp bijvoorbeeld. Olie wordt internationaal afgerekend in dollars. Een hoge koers van de euro betekent dat we in die valuta voor een liter minder hoeven te betalen en dat heeft een gunstig effect op de benzineprijs. Daarvan is eigenlijk sprake voor alle artikelen die we importeren van buiten het eurogebied. Die worden bij een stijgende waarde van de eigen munt goedkoper. Juist daarom zijn er bij de ECB zorgen. De inflatie binnen de muntunie is laag, op jaarbasis 0,7 procent, ver verwijderd van de ECB-doelstelling: niet meer dan 2 procent, maar ook niet veel minder. Het gevaar bestaat dat we afglijden naar een fase van deflatie, een langere periode van dalende prijzen. Dat zou slecht zijn voor de economie.

Dus de ECB zal ingrijpen?

De financiële markten verwachten inderdaad dat dit gebeurt. Draghi zinspeelde er recent ook op dat er op 5 juni maatregelen volgen. Formeel heeft de ECB geen taak op het punt van de wisselkoers, maar hij moet wel waken over prijsstabiliteit en daarmee dreigt het door die wisselkoers verkeerd te gaan. De bank kan de rente nog wat verder verlagen en daardoor het aanhouden van euro’s minder aantrekkelijk maken. Of de geldkraan opendraaien en zorgen voor een overvloed aan euro’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer