Justitie onderzoekt Parmalat
De Italiaanse justitie is maandag begonnen met de ontrafeling van het financiële schandaal bij het voedingsmiddelenconcern Parmalat.
Twee voormalige financieel directeuren moesten zich voor ondervraging bij de politie melden. Ook oprichter Calisto Tanzi, die vorige week opstapte, en enkele anderen zijn onderwerp van onderzoek.
De omvang van de boekhoudfraude is nog ongewis. Italiaanse media maken melding van een bedrag van 10 miljard euro. Zeker is dat Bank of America een verklaring die de aanwezigheid van 3,95 miljard euro zou aantonen, vals heeft genoemd. Daarbij gaat het om geld van een schimmige dochteronderneming op de Caymaneilanden.
De Milanese aanklager Angelo Curto liet doorschemeren er zeker van te zijn dat er is gesjoemeld bij Parmalat. „De situatie is helder, de boekhoudkundige fraudegevallen zijn duidelijk”, aldus Curto. Hij baseerde zich op een eerste blik in documenten die dit weekeinde in beslag zijn genomen.
Mogelijk zou Parmalat dinsdag al uitstel van betaling moeten aanvragen om orde in de chaos te scheppen. Interim-topman Enrico Bondi, die in Italië te boek staat als reorganisatie-expert, was gisteren nog druk in overleg met banken. Het concern heeft tegen de 7 miljard euro aan schulden.
Een eventueel faillissement heeft grote gevolgen voor de agrarische sector in Italië. Circa 5000 zuivelboeren zijn direct of indirect afhankelijk van melkleveranties aan het concern. Betaling is sinds augustus achterwege gebleven.
Volgens de boerenvereniging Confagricoltura is Parmalat de boeren nog 120 miljoen euro verschuldigd. Mocht dit geld er niet komen, dan dreigen ook boeren over de kop te gaan.
De 4000 Italiaanse werknemers van Parmalat hebben hun hoop vooral op de regering gevestigd. Premier Berlusconi heeft toegezegd een oplossing te zoeken om arbeidsplaatsen te redden. De Europese Commissie gaf gisteren echter wel aan dat eventuele staatssteun in overeenstemming moet zijn met de Europese regels. De Italiaanse EU-commissaris Monti pleit voor een gedegen reddingsplan.
Sinds oprichter Tanzi in 1961 begon met een pasteuriseringsfabriek, veranderde bijna alles wat hij in handen had in goud. De melkverkoop maakte tot halverwege de jaren zeventig 80 procent van de omzet uit. Parmalat begon zich daarna om te vormen tot een divers voedingsmiddelenconcern met vruchtensappen, soepen, koekjes, snacks en sauzen. De jaaromzet bedroeg vorig jaar 7,6 miljard euro, behaald in dertig landen met in totaal 36.000 werknemers. Een van de belangrijkste exportmarkten is die van de Verenigde Staten.
Op de beurs in Italië konden beleggers maandag wederom niet in het aandeel Parmalat handelen. Sinds het schandaal eerder deze maand steeds duidelijker vorm kreeg, is de koers ingestort tot 11 eurocent.