Economie

Banken puzzelen op nieuwe groeiraming

AMSTERDAM (ANP). De scherpe terugval van de Nederlandse economie in het eerste kwartaal, heeft ook de banken verrast. Ze hadden wel rekening gehouden met krimp, maar niet met een van 1,4 procent. De bankeconomen hebben net als anderen het effect van de uitzonderlijk zachte winter onderschat. Er werd minder gas verstookt en dat drukte de consumptie en de export, bleek uit de cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen donderdag presteerden.

17 May 2014 16:26Gewijzigd op 15 November 2020 10:45

Inmiddels wordt er bij de banken gewerkt aan een bijstelling van hun ramingen voor heel 2014. De verwachtingen waarmee zij tot nu toe werkten, kunnen na de onverwachte tegenvaller de prullenbak in. Dat de ramingen naar beneden gaan, laat zich gemakkelijk raden. Vooralsnog lijkt niemand er echt rekening mee te houden dat dit jaar in mineur eindigt, omdat er nog steeds voldoende tekenen van herstel zijn.

ABN Amro hanteerde tot nu toe een groeipercentage van 1,2 procent. Daarmee was de bank net zo optimistisch als de Europese Commissie. Brussel liet op 5 mei nog weten dat de Nederlandse economie dit jaar niet met 1 procent zou groeien, zoals het eind februari had voorspeld, maar dus met 1,2 procent. Het nieuwe groeipercentage van ABN AMRO zal vermoedelijk onder de 1 procent uitkomen, verwacht de bank. ING voorspelde eerder dat de Nederlandse economie met 0,9 procent groeit en denkt dat zijn aangepaste raming op een plus van rond de 0,5 procent komt.

Rabobank durft nog geen uitspraken te doen over een nieuwe groeiverwachting. De krimp van 1,4 procent in het eerste kwartaal mag volgens onderzoeker Tim Legierse wellicht niet alleen worden verklaard door eenmalige effecten als het lagere gasverbruik. „We moeten eerst goed uitzoeken of er niet meer factoren een rol spelen”, zegt hij. Rabobank rekende in zijn laatste ramingen op 1 procent economische groei in 2014.

Het Centraal Planbureau (CPB) was al relatief voorzichtig in zijn voorspelling voor dit jaar. Het CPB rekende in zijn meest recente publicatie op een plus van 0,75 procent. De hoofdeconoom van het CBS, Peter Hein van Mulligen, schatte donderdag in dat dat cijfer in principe nog gehaald kan worden. Ook minister Henk Kamp van Economische zaken liet weten dat het volgens hem nog steeds mogelijk is om wat voor dit jaar verwacht werd, „een kleine plus van ongeveer een procent”, te realiseren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer