„Economisch herstel in prille lente
Het herstel van de Nederlandse economie „zit nu in een prille lente". Het herstel is op gang gekomen en zal doorgaan, bijzondere omstandigheden buiten beschouwing gelaten. Dat heeft N. Wellink, president van De Nederlandsche Bank, zondag gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.
Wellink tilt er niet zwaar aan dat de economie dit jaar krimpt met 1 procent. Het is de slechtste prestatie sinds 1982, maar de gemiddelde groei heeft sindsdien 2 procent bedragen. „Je moet niet overdrijven", aldus Wellink. Wel acht hij de economische achteruitgang slecht voor mensen zonder werk en voor de overheidsfinanciën.
De bankpresident zei verder dat de economische ontwikkeling in de eerste helft van dit jaar is tegengevallen. Een meevaller vindt hij nu het tempo waarmee de economie van de Verenigde Staten zich herstelt. Europa loopt daarbij achter, maar dat is gebruikelijk. Het is een „estafette", Nederland komt ook, aldus Wellink.
Over het begrotingstekort van volgend jaar, dat volgens het Centraal Planbureau op 3,25 procent uitkomt, zei Wellink dat eerst moet worden afgewacht of dat percentage ook daadwerkelijk uit de bus komt. Als dat zo is en Nederland boven de maximumgrens zit die het Stabiliteitspact toelaat, dan moet er verder worden bezuinigd. „Maar het ministerie van Financiën gaat zelf uit van een kleiner tekort", zei de bankpresident.
De hoge koers van de euro baart Wellink geen grote zorgen. De koersen van de munteenheden van de grote economische blokken zweven nu eenmaal ten opzichte van elkaar, zo betoogde hij. Voor Nederland komt daar nog bij dat tweederde van de uitvoer naar het eurogebied gaat, waarbij de hoogte van de eurokoers er niet toe doet.
„Ondingen" vindt de bankpresident de euromunten van 1 en 2 cent. Al bij de introductie van de euro, bijna twee jaar geleden, noemde hij ze onwenselijk. Wellink zegt ze zelf niet te gebruiken. Er is nu een omslag te zien bij het grote publiek, ruim 80 procent wil dat de muntjes verdwijnen. Wellink ziet dat op termijn gebeuren. Over vervalsingen van de grotere eurobiljetten, die steeds vaker opduiken, zei Wellink dat vervalsingen van alle tijden zijn. „Goed blijven kijken", adviseerde hij.