Brussel berispt Duitsland en Portugal voor begrotingen
De Europese Commissie wil Duitsland en Portugal een officiële waarschuwing geven voor hun oplopende begrotingstekort. Ook op Frankrijk is er stevige kritiek, maar Brussel geeft Parijs geen „gele kaart.” Dat heeft EU-commissaris Solbes (monetair beleid) woensdag bekendgemaakt.
„We hebben geen alternatief”, zo lichtte Solbes de houding van de Commissie toe. Het Duitse begrotingstekort bedraagt dit jaar naar schatting 2,7 procent van het bruto nationaal product. Vorig jaar dacht men het tekort nog tot 1 procent te kunnen beperken.
„Het gat wordt steeds groter”, stelt Solbes vast. „Het feit dat ze richting de 3 procent gaan, dwingt ons een waarschuwing te geven.” Het niveau van 3 procent is tien jaar geleden in het Verdrag van Maastricht als plafond vastgesteld, waarboven het begrotingstekort niet mag uitkomen.
De kritiek van Solbes richtte zich niet op het beleid dat de regering van bondskanselier Schröder voert. Brussel erkent dat Berlijn vooral slachtoffer is van de neergang van de economie, die Duitsland harder treft dan de rest van Europa. Overigens is het niet de Commissie, maar zijn het de Europese ministers van Financiën, die uiteindelijk bepalen of landen tot de orde worden geroepen.
De begrotingspolitiek van Portugal is wel onderwerp van Brusselse kritiek. Volgens Solbes wijkt het beleid van Lissabon af van de adviezen die de Europese ministers van Financiën vorig jaar hebben gegeven om het tekort te beperken.
De Franse begroting ziet er op het eerste gezicht goed uit met een tekort van 1,4 procent, hetzelfde als vorig jaar. Maar Parijs gaat dan wel uit van een economische groei van 2,5 procent. De Commissie denkt dat het eerder 1,5 procent wordt. „Het tekort kan dan hoger uitpakken”, concludeert Brussel. Er is verder kritiek op de stijging van de overheidsuitgaven met 2,2 procent.
Eerder lekte al uit dat ook Italië wel kritiek maar geen ’gele kaart’ krijgt. Griekenland moet van Brussel meer doen om de staatsschuld te verkleinen.
Dat de EU zich intensief met de tekorten bemoeit, komt door de euro. Als sommige landen ontoereikende begrotingen afleveren, zal de eenheidsmunt in waarde dalen. Daar hebben ook ’nette’ landen zoals Nederland last van.
Hoewel een waarschuwing van Brussel geen praktische gevolgen heeft, ervaren regeringen het wel als een standje. Vooral voor Duitsland is het een blamage, omdat dat land destijds het hardst heeft gehamerd op strenge normen.
Solbes gaf woensdag toe dat hij onder druk is gezet door Berlijn om af te zien van een ’gele kaart’. „De Duitse autoriteiten zijn het niet eens met onze analyse. Ze vinden onze aanbevelingen niet nodig”, verklapte de commissaris. De berispingen hebben volgens hem geen negatieve gevolgen voor de koers van de euro. „De financiële markten zien nu dat we de spelregels toepassen.”