Koortsachtig werken aan nieuwe gemeente Krimpenerwaard
LEKKERKERK. De Zuid-Hollandse Krimpenerwaard gonst van ambtelijke ijver. Per ingang van 2015 gaan vijf van de zes gemeenten in één gemeente op. Met nog acht maanden te gaan wordt dat aanpoten. Maanden vóór het Kamerbesluit op 22 april draaide het fusieapparaat al op volle toeren.
Na jarenlang tégen of vóór herindeling te hebben gevochten, smelten vijf gemeenten in de Krimpenerwaard dan toch ineen. In het wetsvoorstel stond ”gemeente Krimpenerwaard” als nieuwe naam vermeld. Een logische voorzet, al dekt de vlag de lading niet helemaal. Zo valt een oostelijk smaldeel van de nieuwe gemeente in de Lopikerwaard, terwijl in de uiterste westhoek Krimpen aan den IJssel zelfstandig blijft.
Geen tijd
De Eerste Kamer moet het Tweede Kamerbesluit nog bekrachtigen, maar de waardgemeenten trappen het gaspedaal tot de bodem in. Zo verscheen dinsdag de eerste fusiepagina in huis-aan-huisblad Het Kontakt. Hierin konden inwoners lezen wat hun de komende maanden zoal te wachten staat.
Andere voorbereidingen startten al maanden geleden. Hoewel Nederlek tot het laatste moment voor zelfstandigheid streed, nam het hier als grootste beoogde fusiepartner vooraf al het initiatief toe. „Als we pas na het besluit van de Tweede Kamer zouden zijn gestart, hadden we te weinig tijd gehad”, verklaart burgemeester Van der Kluit-de Groot.
Een jaar voorbereidingstijd is eigenlijk al te kort, stelt ze. „Normaal staat hier minimaal twee jaar voor. Omdat we er nu met elkaar flink de schouders onder zetten, gaan we 1 januari 2015 halen. Rond de jaarwisseling hebben we een plan van aanpak en een planning vastgesteld. We zitten nu op schema. We hebben ook geen tijd om vertraging op te lopen.”
Sinds maart neemt een stuurgroep –bestaande uit de vijf burgemeesters en vijf loco-burgemeesters– de leiding. Van der Kluit: „We moeten dit met zijn allen doen.”
Nederlek heeft als grootste gemeente de wettelijke taak om de verkiezingen –in november– te organiseren. Verder verzorgt deze gemeente de penvoering. Voor de andere zaken zijn achttien werkgroepen en een fiks aantal subgroepen in het leven geroepen. Alle bemand door de huidige ambtelijke organisatie.
Nieuwe beslissingen
Inwoners zullen weinig hinder ondervinden van de koortsachtige fusieoperatie, verwacht woordvoerster Brenda Rieke van het voor de gelegenheid opgetuigde Projectbureau Herindeling Krimpenerwaard. „Een gemeentelijke herindeling betreft vooral een bestuurlijke en organisatorische verandering. De dienstverlening van de afzonderlijke gemeenten blijft tot 1 januari 2015 in stand. Direct daarna neemt de nieuwe gemeente de totale dienstverlening over.”
Dat het niveau van dienstverlening tot die tijd hetzelfde zal blijven, verwacht ook fractievoorzitter Wassink van de SGP/ChristenUnie in Bergambacht. „In de klankbordgroep hebben we dit als minimaal uitgangspunt genomen.” Vanaf 2015 krijgen de gemeenten de zorgtaken die nu nog onder de Algemene wet bijzondere ziektekosten (AWBZ) vallen. Die vallen dan onder de WMO. Ook de nieuwe gemeente Krimpenerwaard bereidt zich hierop voor. Wassink: „We denken na over servicepunten. Het liefst per kern, maar in elk geval op twee locaties in de nieuwe gemeente. Verder moeten de mensen zo veel mogelijk digitaal kunnen gaan regelen.”
Hulpbehoevende mensen wil Krimpenerwaard op een andere manier tegemoet gaan treden, meldt wethouder Segers (ChristenUnie) van de gemeente Ouderkerk. „Meer contact met de gemeente is een logisch gevolg van de veranderingen. We hebben als lijn om meer te werken met keukentafelgesprekken en sociale teams: professionals die zich met de aanvragen gaan bemoeien, beoordelen en indiceren. Daarin krijgt de wijkverpleegkundige een belangrijke rol. Hierbij willen we wel zo veel mogelijk blijven uitgaan van de eigen kracht van de burgers.”
Gemeentehuis
In januari gaat een waarnemend burgemeester de kar trekken. Die zal van buiten de Krimpenerwaard komen, is de verwachting. Tegelijkertijd start de commissaris van de Konings een open sollicitatieprocedure. Die zal na zo’n zeven tot negen maanden resulteren in een nieuwe burgervader of -moeder.
Over de locatie van het gemeentehuis wordt pas later gesproken. Als hoofdgebouw gooit het gemeentehuis van Nederlek –in Lekkerkerk– hoge ogen. In januari zal de nieuwe gemeenteraad er in elk geval van start gaan. De nieuwe gemeente beslist of de raad in Lekkerkerk blijft.