Binnenland

Reformatorische school trekt eigen plan bij Koningsspelen (met fotoserie)

GORINCHEM. De tweede editie van de Koningsspelen werd vrijdag op duizenden basisscholen onder een stralende zon gehouden. Iedere deelnemende school deed dat op z’n eigen manier. Wel of geen ontbijt, wel of geen sport, wel of geen liederen: het was aan de scholen. De overeenkomst het was bijna overal feestelijk.

Van onze verslaggever
25 April 2014 22:23Gewijzigd op 15 November 2020 10:19
Op de ds. Koelmanschool in Gorinchem lieten de kinderen vrijdagmiddag ruim 300 ballonnen los. Dat was niet alleen ter gelegenheid van koningsdag, maar ook voor het 40-jarig bestaan van de school. Het kind van wie de ballon het verst komt, wint een prijs.
Op de ds. Koelmanschool in Gorinchem lieten de kinderen vrijdagmiddag ruim 300 ballonnen los. Dat was niet alleen ter gelegenheid van koningsdag, maar ook voor het 40-jarig bestaan van de school. Het kind van wie de ballon het verst komt, wint een prijs.

Het ontbijt is op de Ds. Koelmanschool in Gorinchem een lunch geworden. Ruim voor twaalven hebben de kleuters de bordjes al voor zich op tafel. Maar eerst wordt er gezongen. „Rood, wit en blauw, zijn de kleuren van de vlag!” En nog één: „Onze school is jarig, bestaat al veertig jaar.”

Het is dubbel feest op de reformatorische basisschool. Aan de Koningsspelen is het veertigjarig bestaan van de school gekoppeld. „De datum van oprichting is niet precies 25 april, maar we hebben gezocht naar een combinatie”, legt waarnemend directeur Jarno Lindenholz uit.

En dus wordt er ’s morgens in alle klassen begonnen met het verhaal uit Jozua 4, waarin het volk Israël de opdracht krijgt om te blijven herdenken dat ze de Jordaan zijn doorgegaan. „Gedenken is belangrijk, ook voor de veertig jaar van onze school”, zegt Lindenholz.

De school trekt op wel meer punten zijn eigen plan. Zo wapperen aan het hek wel de officiële Koningsdagvlaggetjes en wordt er gebruikgemaakt van het ter beschikking gestelde lunchpakketten, maar doen de kinderen niet mee aan de dans die op veel scholen wordt opgevoerd. Ook de sportpaspoorten en sportbandages die officieel bij het pakket horen, krijgen de kinderen niet te zien. „Op die banden staat het logo van de loterij. Dat willen we niet.”

Intussen vermaken de groepen zich op het schoolplein. Het gaat goed, zegt een moeder die de boel begeleidt. „Een enkele geschaafde knie, maar dat hoort erbij.”

Een groepje meiden komt om directeur Lindenholz staan. „Meester, u had beloofd met ons mee te doen.” Tsja, daar kan hij niet onderuit. Het jasje en de schoenen gaan uit, en hup, met z’n allen de opblaasbare hindernisbaan in. De directeur wint glansrijk – al heeft dat een prijs. Voorzichtig betast hij zijn nek. „Ik heb me gestoten. Dat doet behoorlijk zeer.”

Tegen één uur verzamelen alle kinderen op het plein, een ballon stevig in de hand. Aan iedere ballon hangt een kaartje, wie weet goed voor een prijs.

Maar eerst zingen. Een vader heeft het onlangs gemaakte ‘Koelmanlied’ ingespeeld op orgel. De grote boxen op het plein vervormen het geluid behoorlijk, maar de kinderen zingen er blijmoedig overheen. „Iedereen is vrolijk, maar wij het allermeest!”

Drie keer hoera, en de ballonnen gaan met honderden tegelijk de lucht in. De wind werkt mee: niet één ballon blijft vastzitten in de bomen die langs het plein staan.

Op meer dan 5400 basisscholen in het hele land voerde dergelijke vrolijkheid gisteren de boventoon. Op de meeste van die scholen stond de Koningsdag in het teken van sport, zoals de nationale organisatie ook stimuleert.

Naar schatting hebben meer dan 1 miljoen leerlingen en zo’n 100.000 leerkrachten aan de dag meegedaan. Het weer was bovendien prachtig: de eerste zomerse dag van het jaar was gisteren een feit in verschillende delen van het land.

Tijdens de Koningsspelen namen naar schatting 160.000 scholieren op honderden scholen deel aan een poging een wereldrecord te verbreken. Ze dansten en zongen mee met het liedje ”Doe de Kanga”. Of het oude record uit India (16.000 zingende en dansende kinderen) is verbroken, wordt over een maand bekendgemaakt.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer