Unilever zorgt voor klein verlies op Damrak
AMSTERDAM (ANP). Tegenvallende kwartaalcijfers van met name Unilever zorgden donderdag voor lichte verliezen op de beurs in Amsterdam. Elders in Europa werden wel overwegend bescheiden winsten geboekt na beter dan verwachte resultaten van de Amerikaanse technologiebedrijven Apple en Facebook.
Op het Damrak daalde de AEX-hoofdindex 0,1 procent tot 397,10 punten. De MidKap eindigde op 655,02 punten, een fractie boven de slotstand van woensdag. De belangrijkste graadmeters in Frankfurt, Londen, en Parijs gingen tussen de 0,1 en 0,6 procent hoger de handel uit.
Unilever en Heineken leverden respectievelijk 1,5 en 1,3 procent in na kwartaalcijfers die ondanks positieve analistencommentaren slecht vielen in de markt. Het was- en voedingsmiddelenconcern had de afgelopen periode flink last van de dure euro en zag de omzet flink afnemen. Bij Heineken trokken de verkopen juist aan.
De cijfers van Gemalto werden evenmin goed ontvangen. De Franse specialist op het gebied van digitale beveiliging, die in Amsterdam tot de hoofdfondsen behoort maar minder gewicht in de schaal legt dan bijvoorbeeld Unilever, haalde minder omzetgroei dan analisten hadden voorspeld. Het aandeel verloor 2,6 procent.
In de MidKap werden de kwartaalresultaten van toeleverancier aan de chipindustrie ASMI (plus 5,8 procent) goed ontvangen. Op de lokale markt kreeg AND er 15 procent bij. De digitale kaartenmaker heeft een belangrijk contract gesloten met een niet nader genoemd „gevestigd bedrijf” in de navigatiemarkt.
In Parijs steeg Alstom bijna 11 procent op geruchten dat het Amerikaanse industrieconcern General Electric (GE) zijn Franse branchegenoot zou willen overnemen. Telekom Austria klom in Wenen 6,3 procent. De Mexicaanse grootaandeelhouder América Móvil (AMX), die ook een groot belang heeft in KPN, lijft het telecombedrijf volledig in.
De euro was 1,3829 dollar waard, tegen 1,3822 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. Amerikaanse ruwe olie steeg 0,6 procent in prijs tot 102,04 dollar per vat van 159 liter. Brentolie werd 0,9 procent duurder en kostte per vat 110,16 dollar.