Scholen onduidelijk over keuze internet
De helft van de scholen weet nog niet voor welke internetaanbieder ze moeten kiezen. De scholen in het basis-, voortgezet- en speciaal onderwijs moeten voor 1 januari laten weten wie het internet gaat verzorgen.
Tot nu toe heeft slechts iets meer dan de helft van de 11.000 onderwijsinstellingen een keuze gemaakt. Daarmee loopt de rest het risico dat de schermen op 1 januari op zwart gaan.
Als de scholen een andere provider dan de huidige nl.tree (een samenwerkingsverband van negen kabelbedrijven, waaronder UPC en Casema) willen, maar wel gebruikmaken van een overgangsregeling, moeten ze dat voor morgen laten weten. Een overgangsregeling is nodig als scholen voor een andere internetaanbieder kiezen, maar deze kan op 1 januari nog geen internet leveren. Volgens de Stichting ICT op School hadden een week voor 19 december nog geen duizend van de ruim 8000 scholen in het basis- en voortgezet onderwijs een beslissing genomen.
„Iedereen moet zich echter melden bij nl.tree. Om zich af te melden of weer aan te melden”, aldus een woordvoerster van ICT op School. De uiterste datum daarvoor is 31 december. „Ik vraag me echter af hoeveel scholen in de kerstvakantie hieraan doorwerken.”
Harry Spek van de Gebruikersgroep Kennisnet Voortgezet Onderwijs wijst KPN als schuldige aan voor de onduidelijke omstandigheden voor scholen momenteel. Het telecombedrijf bood eind september via dochter XS4ALL gratis internet aan. Daar stak de rechter vorige maand echter een stokje voor, omdat KPN onderwijsinstellingen geen aanbiedingen mag doen die onder de kostprijs liggen. „Veel scholen waren al in onderhandeling met internetaanbieders. Maar die gesprekken zijn afgekapt toen KPN met het gratis aanbod kwam. Het is natuurlijk lastig om nu weer terug aan de onderhandelingstafel te komen.”
Het kort geding tegen KPN was aangespannen door nl.tree en Easynet. Zij vonden dat KPN zijn economische machtspositie misbruikte.