Overheidstekort eurozone neemt verder af
LUXEMBURG (ANP). Het overheidstekort van de eurolanden is vorig jaar verder teruggelopen. In 2013 bedroeg hun tekort gemiddeld 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp), tegen 3,7 procent een jaar eerder. Dat meldde het Europese statistiekbureau Eurostat woensdag.
Voor de gehele Europese Unie werd een tekort gemeten van 3,3 procent, tegen 3,9 procent in 2012. Bij in totaal tien lidstaten bedroeg het overheidstekort meer dan de Europese begrotingsnorm van 3 procent. Het hoogste tekort werd gemeten in Slovenië met 14,7 procent. Ook in Griekenland (12,7 procent), Ierland (7,2 procent) en Spanje (7,1 procent) was sprake van een relatief groot gat in de overheidsbegroting.
Luxemburg kende als enige Europese land een begrotingsoverschot, van 0,1 procent. En in Duitsland waren de inkomsten en uitgaven van de overheid vorig jaar min of meer in balans.
In Nederland kwam het overheidstekort in 2013 voor het eerst in 5 jaar tijd onder de Europese norm uit, zo maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) eerder al bekend. Het tekort bedroeg vorig jaar 2,5 procent van het bbp. In 2012 was dat nog 4,1 procent.
In navolging van het CBS stelt Eurostat wel dat het Nederlandse cijfer nog iets kan worden aangepast, omdat de precieze impact van de nationalisatie van SNS Reaal nog niet geheel duidelijk is. Het tekort kan hierdoor maximaal zo’n 0,3 procentpunt hoger uitvallen, schat het statistiekbureau.
De staatsschuld van de eurolanden nam afgelopen jaar wel toe. Eind 2013 bedroeg de schuld 92,6 procent van het bbp in het eurogebied, tegen 90,7 procent een jaar daarvoor. Voor de hele EU was de schuld 87,1 procent van het bbp, tegen 85,2 procent een jaar eerder.