Politiek

Woensdag weer onderhandelingen over begroting

DEN HAAG (ANP). De financieel woordvoerders van VVD en PvdA en die van de ‘bevriende’ oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP onderhandelen woensdagochtend weer met minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) over de begroting voor volgend jaar.

22 April 2014 12:19Gewijzigd op 15 November 2020 10:12

Nadat vorige week de grootste hobbel was genomen met een akkoord over verzachting van bezuinigingen in de langdurige zorg, ligt nu nog een aantal losse eindjes op tafel. Zo wil de SGP extra geld voor Defensie en het Openbaar Ministerie, wil de ChristenUnie Ontwikkelingssamenwerking ontzien en willen verschillende partijen nog lastenverlichting.

Of de partijen het deze week over lastenverlichting eens kunnen worden, is nog maar zeer de vraag. Mogelijk dat dat onderwerp in augustus terugkomt, als de eventuele meevallers op de inkomstenkant van de rijksbegroting duidelijk zijn.

Eerder besloten de regeringspartijen VVD en PvdA al dat er in 2015 een extra lastenverlichting van 500 miljoen euro komt voor de midden- en hogere inkomens. Dat geld wordt betaald uit financiële meevallers, vooral bij de zorg en de sociale zekerheid. Ook het bedrag van 360 miljoen dat volgend jaar wordt uitgetrokken om de geplande bezuinigingen op de langdurige zorg wat te verzachten, komt uit meevallers.

Hoeveel geld er daarna nog over is, is nog niet duidelijk. Dijsselbloem rondt deze week zijn gesprekken met ministers over de mee- en tegenvallers op hun begroting af. Een aantal tegenvallers staat al wel vast. Zo is het kabinet volgend jaar door een nieuwe rekenmethode honderden miljoenen euro’s extra kwijt aan de EU en aan ontwikkelingssamenwerking.

Ook het niet invoeren van de huishoudentoeslag volgend jaar is een strop van 600 miljoen euro. Dijsselbloem verwacht van de verantwoordelijke bewindslieden - minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken en staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën - dat zij die tegenvaller zelf oplossen.

Het kabinet overlegt over de begroting voor 2015 met de drie bevriende oppositiepartijen D66, ChristenUnie en SGP omdat hun steun nodig is in de Senaat. Het kabinet heeft daar geen meerderheid.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer