Economie

World Online misleidde beleggers bij beursgang

De internetonderneming World Online van Nina Brink moet beleggers schade vergoeden wegens misleidende uitspraken bij de beursgang van het bedrijf. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam woensdag bepaald. De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) had de zaak aangespannen namens ruim 10.000 beleggers.

ANP
18 December 2003 07:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:49

Naar schatting van de VEB bedraagt de schade circa 100 miljoen euro. Een exacte schadevergoeding moet nog worden vastgesteld.

World Online ging in 2000 naar de beurs. De emissie van de aandelen liep uit op een debacle voor beleggers, omdat kort na de introductie de koers sterk daalde. Dat kwam onder meer door het nieuws dat oprichtster Nina Brink een deel van haar eigen aandelen al voor de beursgang van de hand had gedaan.

Volgens de rechtbank wekte Brink naar buiten toe de indruk dat dat niet het geval was, onder meer bij een persconferentie en in interviews. Het vonnis van de rechter wijst met nadruk de onderneming aan als de schuldige. World Online handelde ’onrechtmatig’ door het beeld in de media niet te corrigeren.

VEB–directeur noemt de uitspraak „zonder meer fantastisch". „Dit is goed voor het vertrouwen op de beurs. Veel zaken zijn de afgelopen jaren mislukt, waardoor beleggers het idee kregen dat bedrijven hier mee wegkomen. Dat is dus niet zo. Ik vind het van belang dat het grootste schandaal op de Amsterdamse beurs nu is aangepakt."

Directeur R. Huisman van Tiscali Benelux, dat World Online eind 2000 overnam, reageert met „enige verbijstering" op het vonnis. „We zijn blij dat de feitelijke informatie zoals persberichten en het prospectus niet zijn veroordeeld, maar het was destijds niet onze taak om een beeld in de media bij te sturen." World Online gaat in beroep. Huisman was ten tijde van de beursgang de financiële topman van World Online.

De VEB stapte in maart 2001 naar de rechter met een lijst klachten. De beleggersclub vond onder andere dat World Online te optimistisch was in persberichten voor de beursgang. Bovendien schortte er in de ogen van de VEB veel aan het prospectus, onder meer gegevens over een overname en de carrière van Brink. Zo meldde World Online niets over het faillissement van het mislukte beursfonds Newtron waarbij Brink betrokken was.

Naast World Online werden ook de banken Goldman Sachs en ABN Amro aangeklaagd, omdat zij de beursgang hadden begeleid. Ook grote aandeelhouders moesten zich verantwoorden. Al deze aangeklaagden zijn vrijgesproken.

Een eerdere rechtszaak van een grote groep beleggers onder leiding van de advocaten Spong en Hammerstein liep eerder dit jaar op niets uit. De rechter oordeelde dat het prospectus niet misleidend was. In die zaak is hoger beroep aangetekend. Ook pogingen van het Openbaar Ministerie om een strafzaak rond te krijgen, liepen vast.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer