EU-parlement beklinkt saneringsfonds banken
STRAATSBURG (ANP). De Europese bankenunie is beklonken. Dinsdag stemde het Europees Parlement met een overgrote meerderheid in met het saneringsfonds voor falende banken. Naast toezicht op de bankensector is dit een ander zeer belangrijke bouwsteen van de Europese bankenunie. Die moet voorkomen dat de belastingbetaler opdraait voor wanbeleid bij banken.
Ook gaven de Europarlementariërs hun goedkeuring aan regels voor betere bescherming van spaarders en heldere regels bij de redding of ontmanteling van financiële instellingen. Er was al overeenstemming met de EU-lidstaten.
CDA-Europarlementariër Corien Wortmann-Kool, die over deze dossiers onderhandelde, sprak van een historische dag in de geschiedenis van de muntunie. Zij onderstreepte dat de Europese aanpak van de bankensector belangrijk is voor het herstel van vertrouwen in de euro, maar ook in de bankensector.
Banken moeten in de toekomst meer kapitaal in kas houden om schokken op te kunnen vangen. Bovendien moeten beleggers in banken en grote spaarders eerst meebetalen als een bank toch in zwaar weer raakt. Pas als dat niet werkt, komt het saneringsfonds, dat door de banken zelf wordt gevuld, om de hoek kijken.
Het akkoord is een felbevochten compromis tussen de EU-instellingen. Het eerste voorstel van de EU-lidstaten voor het totale systeem van het zogenoemde Single Resolution Mechanism, was in de ogen van het EU-parlement (EP) te complex. Daarnaast zouden de lidstaten te veel macht hebben bij het besluit om falende banken te saneren, meende het EP. Bovendien moest het fonds sneller effectief zijn dan eerst voorgesteld.
„Het is volledig aan het onderhandelingsteam van het Europees Parlement te danken dat Europeanen niet worden opgezadeld met onwerkbare, trage en dus dure besluitvorming over het saneren of sluiten van een omvallende bank. ”, aldus GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout in een schriftelijke reactie.