Werkloze jongeren krijgen wijze raad op Jobless
„Als selecteur plaats je mensen het liefst zo snel mogelijk in hokjes”, zei Nadja Ottens vrijdag tegen een zaal vol werkloze jongeren. En dus: schrijf een heldere sollicitatiebrief.
Vakorganisatie CGMV en Van Dam Loopbaanbegeleiding organiseerden vrijdag Jobless: een bijeenkomst voor jongeren van 20 tot 28 jaar die zonder werk zitten. In de Noorderkerk in Zwolle konden de bezoekers hun cv laten nakijken, een goede foto voor LinkedIn laten maken en andere praktische sollicitatiehulp krijgen. Vragen over arbeidsrecht werden beantwoord.
Nadja Ottens –loopbaancoach, adviseur werving & selectie en testadviseur– gaf de workshop ”Door de ogen van de recruiter”. Oftewel: waar letten wervings- en selectiebureaus op bij sollicitatiebrieven, en wat kunnen sollicitanten beter wel/niet doen?
Haar uitspraak dat selecteurs sollicitanten het liefst zo snel mogelijk in hokjes plaatsen deed Ottens met een vrolijke grijns, maar het is wel zo. Ze willen bijvoorbeeld in één oogopslag helder hebben hoe oud de kandidaat is, welke opleiding hij of zij heeft en welke ervaring. Speuren in de vijf kantjes van een cv naar cruciale informatie doen ze liever niet. Tegelijk is het de kunst om op te vallen, in positieve zin. Alleen: hoe spring je er nu uit tussen 150 brieven? Bel, adviseerde Ottens onder andere. Laat je even horen.
De workshop van Ottens was een van de drie die vrijdag werden gegeven. De andere twee gingen over do’s and don’ts bij netwerken en over ”De kracht van hoop”. De jeugdwerkloosheid in Nederland bedraagt zo’n 17 procent –ter vergelijking: in 2009 was dat nog 9 procent– en een passende baan is moeilijk te vinden. Behalve over praktische zaken gaat het op Jobless over de rol van jongeren in de wereld „bekeken vanuit het christelijke geloof en de plek die (betaald) werk daarin inneemt.” Vandaar de naam Jobless: geen werk, toch gezegend. Op 9 mei is Jobless te bezoeken in Ede, op 23 mei in Gouda.
Eerst maar eens een bedrijfje gestart
Naam: Ayrton Britstra (23).
Opleiding: Lerarenopleiding lichamelijke opvoeding (Calo).
Zoekt een baan als: Gymdocent.
Waarom nog geen baan: „Ik ben in november vorig jaar afgestudeerd en heb sindsdien gesolliciteerd. Maar voor elke vacature staan direct 150 tot 200 sollicitanten klaar. Aan zeven opleidingen in dit land studeren jaarlijks 150 jongeren af die les kunnen geven in bewegingsonderwijs.
Werkgevers vragen vaak ervaring. Die ben ik nu aan het opbouwen. Ik ben een bedrijfje gestart, Ayrton Fit, waar ik een paar uur per week buitenschoolse gymactiviteiten organiseer en fitness in groepslessen. Ik blijf optimistisch: spreek allerlei mensen, schrijf brieven, ben aan het netwerken. De verwachting is dat je binnen anderhalf jaar een baan hebt in dit vak, en wie weet lukt het me wel eerder.”
Droombaan: Docent aan een opleiding zoals ”sport & bewegen” (mbo).
Afwijzingen: daar word je gek van
Naam: Elisabeth Groen (24).
Opleiding: Management, economie & recht.
Zoekt een baan als: Managementassistent, maar iets anders mag ook. Liefst „iets met organiseren en plannen.”
Waarom nog geen baan: „Studiegenoten van mij hebben ongeveer allemaal werk; ik weet niet waarom het mij nog niet is gelukt. Je krijgt de ene afwijzing na de andere, daar word je helemaal gek van. Toen ik begon met solliciteren, in november, dacht ik: het hoort erbij. Maar ik werd het zo zat en raakte echt gedemotiveerd. Een tijdlang stuurde ik bij elke vacature een standaardsollicitatiebrief en -cv; dan paste ik ze hooguit iets aan. Zin om veel moeite te doen had ik niet meer. Na gesprekken met mensen en allerlei tips is dat nu wel anders hoor; ik probeer er echt iets van te maken.”
Droombaan: „Ik zou wel naar het buitenland willen om mensen in rampgebieden te helpen.”
Werkgevers zijn terughoudend
Naam: Alie Schraal (34).
Opleiding: Mbo facilitaire dienstverlening niveau 2.
Zoekt een baan als: Voedingsassistente of cateringmedewerkster.
Waarom nog geen baan: „Sinds begin 2012 kon ik mijn toenmalige werk als voedingsassistente niet meer blijven doen vanwege een fysieke beperking. Door die beperking zijn werkgevers erg terughoudend en ik heb het gevoel dat ik me extra moet bewijzen – en dat de garantie dat het dan ook wat wordt minder is. Verder speelt de crisis zeker ook een rol.”
Droombaan: „Een baan waarbij ik dienstverlenend bezig kan zijn. Het maakt me niet zo veel uit of ik dan in een zorginstelling of in een school- of bedrijfskantine werk. Ook vind ik het belangrijk dat een werkgever rekening houdt met mijn beperking en mij als een volwaardig werknemer behandelt.”
Honderden sollicitanten op één vacature
Naam: Arjan Bergkamp (45) („Ik ben dan wel geen jongere, maar ik ben op Jobless omdat ik vind: van jongeren kan ik ook leren.”)
Opleiding: Havo, mts (technische computerkunde), hts-propedeuse (computertechniek).
Zoekt een baan als: Applicatiebeheerder, systeembeheerder, of service- en helpdeskmedewerker.
Waarom geen baan: „Door een reorganisatie kreeg ik na een werkperiode van zeven jaar eind november 2013 ontslag. Er zijn verschillende redenen waarom ik nog geen baan heb. De vraag naar werk is groot, terwijl het aanbod nog steeds gering is. Er zijn zo een paar honderd sollicitanten op één vacature.
Verder ondersteunde ik tijdens mijn vorige baan de energiemarkt in specifiek gebouwde applicaties. Van die applicaties heb ik dus kennis. Een toekomstige werkgever verwacht echter dat ik de applicatie ken die híj gebruikt. Ik zou me dus eventueel bij moeten scholen.”
Lastig. Wat past er nou precies bij mij?
Naam: Alexander Knol (25).
Opleiding: Verschillende gestart; mbo-2 helpende z&w afgerond.
Waarom nog geen baan: „Tijdens de opleiding die ik het laatst volgde (persoonlijk begeleider mbo-4) moest ik werkzaamheden uitvoeren die ik eigenlijk helemaal niet mocht doen. Wondverzorging bijvoorbeeld, en zware medicatie uitdelen. Op een gegeven moment werd me dat te veel en moest ik me helaas ziek melden. Daarna werd mijn contract beëindigd met een vaststellingsovereenkomst.
Gelukkig heb ik de afgelopen drie maanden kunnen werken als productiemedewerker, maar eind april stopt dat.”
Droombaan: „Na mijn ervaringen in de zorg ben ik daar wel een beetje klaar. Ik vind het moeilijk te bepalen wat echt bij mij past… maar ik houd enorm van autorijden, dus onderweg zijn, bijvoorbeeld naar klanten, zou ik erg leuk vinden. Ik houd van contact met mensen en van afwisseling.”