Economie

Conflict tussen Urker vissers en handel laait weer op

URK. Het conflict tussen de Urker vissers en de vishandelaren is weer in volle hevigheid losgebarsten. Volgens de vissers sorteren de vorige maand gemaakte afspraken geen effect. De prijs die op de visafslag voor de schol wordt betaald is nog steeds zo laag, dat uitvaren niet rendabel is.

Redactie economie
11 April 2014 15:47Gewijzigd op 15 November 2020 10:00
URK. Het conflict tussen de Urker vissers en de handel is weer opgelaaid. beeld Fotolia
URK. Het conflict tussen de Urker vissers en de handel is weer opgelaaid. beeld Fotolia

Bovendien heeft de handel volgens de vissers olie op het vuur gegooid door op vrijdagmiddag geen vis meer te kopen. Vorige week gebeurde dat voor het eerst, deze vrijdag werd er ‘s middags opnieuw niet gekocht.

Zaterdag komen de schippers en eigenaren van de Urker Noordzeekotters bij elkaar om te bepalen wat hen te doen staat. „Als de handel ons niet helpt, moeten we zelf oplossingen zoeken”, zegt Rense de Boer, die optreedt als woordvoerder van de vissers. Hij wilde vooraf niet zeggen welke ideeën er leven.

Vanaf 17 maart bleven tientallen Urker kotters, met samen zo’n 300 bemanningsleden, uit protest tegen de lage visprijzen meer dan een week in de havens liggen. Ook de Urker visafslag, die eigendom is van de vissers, ging dicht. De Urkers kregen later steun van collega’s uit Zeeland en Noord- en Zuid-Holland.

Op 25 maart voer de vloot weer uit, nadat een akkoord was bereikt met de handelaren. Afgesproken werd onder meer dat de vissers de aanvoer van de kleinste maat schol, de zogenoemde schol-4, zouden verminderen. Juist die kleine scholletjes zorgden wekenlang voor een druk op de visprijs, ook vna de grotere maten. Verder zouden de vissers de handel beter informeren over de verwachte omvang van de vangst. Een deel van de vloot zou aan het eind van de visweek eerder naar de havens gaan, zodat de handel al op vrijdagmorgen vroeg verse vis kon kopen.

De Boer zegt dat de vissers de afgelopen drie weken „alles” hebben gedaan om de handel tegemoet te komen maar dat er aan de prijsvorming nog niets is veranderd. „Intussen laat de handel vrachtwagens vol (concurrerende, red.) schol uit Denemarken naar Urk komen. Dan heeft praten voor ons geen zin meer”, zegt De Boer.

De gesprekken om de gemaakte afspraken verder uit te werken, geleid door oud-burgemeester De Groot van Urk, werden deze week afgebroken. Volgens voorzitter Cees Koffeman van de Vereniging van Visgroothandelaren Urk (VVU) kwamen de vissers niet opdagen.

Volgens Koffeman bracht schol-4 vorige week tussen de 1,04 en 1,07 euro per kilo op. Ook vrijdag kwam de prijs volgens hem „nauwelijks onder de 1 euro”. Hij erkent dat dit nog steeds lage prijzen zijn, maar dat de vissers ook naar zichzelf moeten kijken. „Er is afgesproken dat er per week in Urk maximaal 140 ton schol-4 zou worden aangevoerd. Vorige week was dat 250 ton. Deze week kon de vrijdagmarkt pas om half negen beginnen, ook dat was geen afspraak”, zegt de VVU-voorman.

Koffeman vindt dat de vissers te snel resultaat willen zien. „De handel heeft nog grote voorraden vis in de vriescellen zitten. Wij hebben gezegd dat het zeker 5 tot 6 weken duurt om die weg te werken. Tegen die tijd is de kwaliteit van de verse schol ook beter. Dat zal de prijsvorming ten goede komen.”

Koffeman ontkent niet dat de handel op dit moment verse schol uit Denemarken koopt. „De schol uit het Skagerrak is in deze tijd van het jaar beter van kwaliteit dan de Noordzeeschol”, verklaart hij. Volgens hem ligt het snijrendement bij het fileren is 6 tot 7 procent hoger.

Dat handelaren op vrijdagmiddag geen vis meer willen inkopen, heeft volgens Koffeman alles te maken met de extra kosten die dit met zich meebrengt. „Gekochte vis moet diezelfde dag nog worden verwerkt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer