Rechter verbiedt ‘bedrijfsmodel’ transporteur
UTRECHT (ANP). FNV Bondgenoten claimt een belangrijke overwinning te hebben geboekt in de strijd tegen ‘schijnconstructies’ in het wegtransport, waarbij de cao wordt ontdoken en oneerlijk geconcurreerd.
Na een lange juridische strijd besliste de rechter dat een door een Friese transporteur toegepaste constructie niet door de beugel kan, meldde de vakbond vrijdag.
De gewraakte constructie komt erop neer dat een aantal vrachtwagenchauffeurs van transportbedrijf Van der Aart in Drachten tegelijk werknemer en ondernemer is. Zij staan op de loonlijst en verhuren tegelijk hun truck aan de transporteur.
„De constructie is zo opgezet dat de werknemers feitelijk voor de werkgeversrisico’s opdraaien”, zegt bestuurder Edwin Atema van FNV Bondgenoten. „Deze uitspraak is niet alleen gunstig voor gewone chauffeurs in loondienst die last hebben van dergelijke constructies, maar ook voor ondernemers en zelfstandige ondernemers die de regels wel naleven.”
Directeur Dick van der Aart bevestigde vrijdag dat de rechter in hoger beroep een streep heeft gehaald door „het bedrijfsmodel”, waarmee hij naar eigen zeggen 11 jaar geleden begon. Hij zegt vanwege de uitspraak geen auto’s meer te zullen inhuren van de betrokken chauffeurs.
Zij kunnen wel blijven rekenen op werk. „Natuurlijk, zij hebben een arbeidsovereenkomst.” Van der Aart ontkent dat hij de cao geweld aandeed en oneerlijk concurreerde. „Ik heb geen andere kostprijs.” Het gewraakte bedrijfsmodel leverde volgens hem „een veel grotere betrokkenheid” op van zijn werknemers en „een veel lager ziekteverzuim”.