Mansveld maakt ethisch afwegingskader voor toelating teelt gengewas
DEN HAAG. Op verzoek van de Kamer gaat staatssecretaris Mansveld (Milieu) een ethisch afwegingskader opstellen voor de toelating van de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen op Nederlands grondgebied.
Nadat eerder andere partijen daar al voor pleitten, vroeg PvdA-Kamerlid Dikkers daar donderdag tijdens een debat over biotechnologie ook om. „Soms voelt toelating van een gemodificeerd gewas niet goed”, lichtte ze toe. „Maar ik ben niet religieus, dus ik kan dat niet met een beroep op God of de schepping onderbouwen.” Mansveld wil haar daar wel in tegemoetkomen door een ethisch kader op te stellen. Dat gaat echter nog wel een paar maanden duren.
Tegen ChristenUnie-Kamerlid Dik zei Mansveld dat landen de teelt van genetisch gemanipuleerde gewassen niet om ethische of religieuze redenen kunnen weren. Wel op sociaaleconomische gronden of wegens volksgezondheids- of milieurisico’s. De staatssecretaris voelt er niets voor om een toegelaten gewas zomaar weer te kunnen verbieden. Pas als de eenmaal afgegeven vergunning afloopt, kan een land besluiten de teelt alsnog te verbieden. Slechts als de veiligheid in het geding is, kan de overheid tussentijds ingrijpen, zei ze tegen de SP.
Mansveld beloofde de Kamer in Brussel te blijven aandringen op snelle vrijstelling van cisgenese van wetgeving voor genetische manipulatie. Bij cisgenese is sprake van genetische modificatie met soorteigen genen.
Net als de meeste partijen maakt staatssecretaris Dijksma (Economische Zaken) zich zorgen over de machtige positie van grote bedrijven. Alleen zij slagen erin om octrooien te verwerven op genetisch materiaal. „Familiebedrijven hebben het nakijken”, stelde CDA-Kamerlid Geurts. Een deel van de bloemenveredeling dreigt daardoor in buitenlandse handen te komen.
Dijksma zei gisteren tijdens het debat dat ze machtsmisbruik door grote bedrijven wil tegengaan. Ook zet ze zich ervoor in dat teeltmateriaal vrij toegankelijk is, zodat kwekers vrijelijk kunnen veredelen. Hoe dat in Europa het effectiefst geregeld kan worden, is nog onduidelijk.
Tijdens hetzelfde debat sprak de Kamer zijn zorgen uit over het klonen van dieren. Een Britse vrouw heeft onlangs een kloon van haar oudere teckel Winnie gewonnen in een prijsvraag. Dat zou niet moeten kunnen, meent Dijksma.