Economie

AEX begint met fors verlies

AMSTERDAM (ANP). De Amsterdamse aandelenbeurs is vrijdag met een fors verlies begonnen. De AEX-index zakte weer onder de 400 punten. Ook de andere Europese beurzen openden flink lager. Beleggers deden hun aandelen van de hand na de verkoopgolf op Wall Street en de negatieve stemming in Azië.

11 April 2014 09:18Gewijzigd op 15 November 2020 09:59

De AEX noteerde in de vroege handel 0,9 procent lager op 398,34 punten. De MidKap zakte 1,1 procent tot 658,85 punten. De hoofdindices in Parijs, Frankfurt en Londen gingen tot 0,7 procent achteruit.

Op Wall Street raakten de technologiebedrijven donderdag weer uit de gratie. Beleggers zijn bezorgd over de hoge koersen in de technologiesector. Technologiebeurs Nasdaq leed met een min van 3,1 procent het grootste dagverlies sinds november 2011. De Amerikaanse verkoopgolf werd voortgezet in Tokio, waar de Nikkei vrijdag 2,4 procent inleverde. De Japanse beurs verloor deze week ruim 7 procent en kende daarmee de slechtste beursweek sinds de verwoestende tsunami in maart 2011.

Alle 25 fondsen in de AEX stonden in het rood. Grootste daler was chipmachinemaker ASML met een min van meer dan 2 procent. Pakketvervoerder TNT Express volgde met een verlies van 1,8 procent.

In de MidKap waren evenmin stijgers te bekennen. Imtech stond onderaan met een koersverlies van ruim 3 procent. De geplaagde technisch dienstverlener raakte een dag eerder al 15 procent aan waarde kwijt door de vrees dat het bedrijf aandelen gaat uitgeven.

Ballast Nedam leverde 2,7 procent in. Het bouwbedrijf sluit zijn dochteronderneming Omnia Plaatvloer in Coevorden vanwege voortdurende verliezen. Daardoor gaan in totaal 67 arbeidsplaatsen verloren. Volgens Ballast is er, mede door de malaise in de bouw, sprake van forse overcapaciteit voor de productie van kant-en-klare betonvloeren.

Uitgever van wetenschappelijke publicaties Brill noteerde vrijwel vlak na een tussentijds handelsbericht. Volgens SNS Securities heeft Brill de goede autonome omzetgroei ook in het eerste kwartaal voortgezet, zowel bij boeken als wetenschappelijke tijdschriften.

De euro was 1,3903 dollar waard, tegen 1,3892 dollar bij het slot van de Europese aandelenhandel op donderdag. Een vat Amerikaanse olie zakte 0,1 procent in prijs tot 103,26 dollar per vat. Brentolie bleef stabiel op 107,43 dollar per vat.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer