Veel kinderen willen ouders in eigen huis verzorgen
TERNEUZEN. Kinderen zullen vaker hun ouders moeten verzorgen. Een groeiende groep wil dat bij het eigen huis doen.
Zijn vader kreeg een hersenbloeding en kwam in een rolstoel, maar hij moest en zou bij zijn zoon wonen. „Dat was een zware klus”, zegt George van Lieshout. „Je moet honderd-en-een dingen regelen.” Het lukte, maar hij vindt dat het een stuk slimmer kan.
Vandaag startte hij daarom in Zeeuws-Vlaanderen met de Zorgbalie, waar iedereen die zijn of haar ouders in huis wil nemen, terechtkan voor informatie en mogelijkheden. „De telefoon staat niet roodgloeiend, maar er zijn toch bijna elke dag wel mensen die interesse hebben”, zegt Van Lieshout. „Volgens mij is het echt een trend aan het worden om je ouders, schoonouders of een van hen in huis te nemen.”
Over vijftien jaar zijn er ongeveer 1 miljoen kwetsbare ouderen die niet op zichzelf kunnen wonen en voor wie vermoedelijk geen plek meer is in een verzorgings- of verpleeghuis. Daardoor ligt het voor de hand dat terugkeert wat zo’n vijftig jaar geleden normaal was: volwassen kinderen verzorgen hun ouders. Een nog onbekend, maar groeiend aantal zal daarvoor de ouders in huis nemen.
Het netwerk van notarissen signaleerde die ontwikkeling deze week in een enquête. De notarissen zeggen dat een toenemend aantal kinderen bij hun praktijk aanklopt voor advies, met name bij een oplossing voor het wonen.
Deze ontwikkeling wordt door meerderen gesignaleerd, maar kan nog niet met harde cijfers worden onderbouwd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2002 ruim 32.000 gezinnen met één of twee inwonende ouders. Momenteel zijn het er ongeveer 67.000.
In de huishoudensprognose 2013-2060 van het CBS komt deze groep niet meer expliciet voor, maar is er sprake van „overig lid huishouden.” Dat kan echter zowel een ouder als een pleegkind, broer of zus zijn. Maar ruwweg lijkt het erop dat in 2060 zo’n 300.000 ouderen bij hun kinderen zullen wonen.
Die verwachting sluit aardig aan bij een enquête van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), waaruit blijkt dat ruim één op de drie jongeren tot 45 jaar de ouders vaker wil verzorgen. Boven die leeftijd is de bereidheid iets minder, ongeveer één op vier.
„Niet alleen ouderen zelf, maar ook hun kinderen willen meer en meer de regie in eigen hand houden”, zegt George van Lieshout. „Deels noodgedwongen door de veranderingen in de zorg, maar mensen zeggen vaak: Mijn ouders hebben voor mij gezorgd, ik zal voor hen zorgen. Niet vanuit de praktische overweging dat ouders bijvoorbeeld mooi op de kleinkinderen kunnen passen, maar omdat ze echt vinden dat ze het zo moeten doen.”