Hennis laat particuliere beveiliging niet los
DEN HAAG (ANP). Minister Jeanine Hennis-Plasschaert van Defensie blijft hopen op een „goed debat” met de Tweede Kamer over de inzet van bewapende particuliere beveiligers op koopvaardijschepen, maar coalitiepartner PvdA hield donderdag haar poot stijf: de geweldsmonopolie moet in handen van de overheid blijven. De partij had een dag eerder het plan van het kabinet afgeschoten.
Een enigszins geïrriteerde Hennis slaagde er niet in de sociaaldemocraten te overtuigen tijdens een debat. De partij wilde eerst zelfs niet op haar verzoek de motie - die ook is ondertekend door de SP, CDA, ChristenUnie en D66 - aanhouden, maar ging daar na het debat alsnog mee akkoord. Door het standpunt van de PvdA is er geen meerderheid voor het kabinetsplan in de Kamer te vinden.
Schepen die langs Somalië varen, kunnen bescherming tegen piraten aan boord krijgen van mariniers (zogenoemde VPD’s). De reders vinden die te duur en niet flexibel genoeg. Het kabinet wil nu in bijzondere gevallen bewapende particuliere beveiligers toelaten op schepen die geen VPD’s aan boord kunnen hebben. Het gaat om niet meer dan een „beleidsaanvulling”, meent Hennis.
Maar Sultan Günal-Gezer (PvdA) wil dat niet. De teams met mariniers moeten „geflexibiliseerd” worden. Een Vessel Protection Detachment bestaat uit 11 mariniers en kost 5000 euro per dag. Günal-Gezer wil dat er wordt gekeken naar onder meer de kosten en de omvang. Volgens Hennis is dat niet meer mogelijk omdat de teams al zo klein en goedkoop mogelijk zijn gemaakt.
Volgens de minister hebben andere landen goede ervaringen opgedaan met bewapende particuliere beveiligers. Zij kreeg vooral steun van partijgenoot Ronald Vuijk (VVD). Hij somde direct maar 15 westerse landen op die het al toestaan. Bovendien vindt hij het „een malle vertoning” dat het voorstel wordt afgeschoten voordat het bekend is.
Op de PVV na schaarden alle aanwezige partijen zich achter de PvdA. De VVD wil het geweldsmonopolie van de Staat „verwateren”, oordeelde Sjoerd Sjoerdsma van D66. De SP vreest „wildwesttaferelen” op zee met bewapende particuliere beveiligers. Raymond Knops (CDA) pleitte voor lagere kosten voor de VPD’s. En Günal-Gezer trok de conclusie dat „we niet nader tot elkaar komen”.