Beleggers VS pakken draad weer op
NEW YORK (ANP). De beurzen in New York sloten dinsdag weer met winst. De graadmeters herstelden iets van de verkoopgolf die de afgelopen handelsdagen over de beurzen was gespoeld. De stemming bleef voorzichtig door de oplopende spanningen in Oekraïne, maar beleggers leken met enig vertrouwen uit te kijken naar de opening van het kwartaalcijferseizoen door aluminiumproducent Alcoa, die na de slotbel zijn cijfers presenteert.
De Dow-Jonesindex eindigde een bescheiden 0,1 procent hoger op 16.256,14 punten. De brede S&P 500-index kreeg er 0,4 procent bij tot 1851,96 punten en technologiebeurs Nasdaq, die eerder de zwaarste klappen had gekregen, boekte een winst van 0,8 procent tot 4112,99 punten.
Yahoo!, eBay, Google en Facebook maakten de stevige verliezen van afgelopen dagen goed met winsten tot 3,5 procent. De koersdaling van Facebook van de afgelopen maand kostte eigenaar Mark Zuckerberg op papier overigens een kleine 4,6 miljard dollar. Een gedeelte daarvan werd dinsdag weer hersteld.
De Nasdaq verloor vrijdag nog 2,6 procent en gaf maandag opnieuw 1,1 procent prijs, volgens analisten omdat er wat onrust bestond over de hoge standen van aandelen in onder meer de computer- en internetsector. „Het was gewoon tijd voor een correctie”, aldus een analist dinsdag.
Banken stonden maandag overwegend wel wat lager. Beleggers zijn gespannen in afwachting van de resultaten van onder meer JPMorgan (min 0,3 procent) en Goldman Sachs (min 1,3 procent) die eind van de week en begin komende week naar buiten komen.
De handel reageerde nauwelijks op toespraken van Narayana Kocherlakota, president van de Federal Reserve Bank van Minneapolis, en Charles Plosser, president van de Federal Reserve Bank van Philadelphia. Kocherlakota, die zich al eerder had uitgesproken tegen de afbouw door de Fed van de steun voor de economie, herhaalde opnieuw dat volgens hem de centrale bank niet alles doet om de werkloosheid naar beneden te brengen. Plosser pleitte voor een hervorming van de financiële regels voor onder meer banken, maar ging niet in op de monetaire politiek van de Fed.
De euro was 1,3798 dollar waard, tegen 1,3803 dollar bij het sluiten van de Europese beurzen. De prijs van Amerikaanse olie klom 2,1 procent tot 102,52 dollar per vat. Brentolie steeg met 1,7 procent tot 107,60 dollar per vat.