Binnenland

Belder: Cultureel marxisme in Europa nog springlevend

HARDINXVELD-GIESSENDAM. Het politiek marxisme is grotendeels onttakeld, maar het cultureel marxisme is in Europa nog springlevend. Het komt tot uiting in het doordrijven van het gelijkheidsbeginsel en de antidiscriminatierichtlijnen.

Redactie onderwijs
7 April 2014 18:28Gewijzigd op 15 November 2020 09:53
Het cultureel marxisme is in Europa nog springlevend, stelt SGP-europarlementariër Bas Belder.  beeld ANP
Het cultureel marxisme is in Europa nog springlevend, stelt SGP-europarlementariër Bas Belder. beeld ANP

Dat stelde SGP-Europarlementariër Belder zaterdag tijdens de jaarvergadering van de scholenorganisatie VGS. Hij sprak over het toekomstperspectief van het christelijk onderwijs in Europa.

De EU heeft nauwelijks bevoegdheden op onderwijsgebied en dat moet zo blijven, vindt Belder. Wel is de vrijheid van godsdienst uitgangspunt, inclusief het recht op onderwijs in overeenstemming met de godsdienstige overtuiging. Er geldt echter ook een verbod op discriminatie, onder meer op grond van godsdienst en van seksuele oriëntatie. Een richtlijn rond dat onderwerp waaraan de EU al vijf jaar werkt, is zeer omstreden en krijgt onder meer tegengas van de christendemocraten in de Duitse regering.

De doorwerking van het cultureel marxisme is in West-Europa volgens de Europarlementariër duidelijk merkbaar bij politici die er steeds meer van uitgaan dat het kind niet van de ouders, maar van de staat is. Onderwijs is dan niet langer dienstig aan het overdragen van de levensovertuiging van de ouders aan de kinderen, maar er komt meer nadruk op het gelijkheids- en non-discriminatiebeginsel te liggen.

„Dat is de nieuwe absolute waarheid die men probeert op te leggen. Dat iets haaks staat op de levensovertuiging van ouders, is blijkbaar van ondergeschikt belang. Je ziet dat aan de wijze waarop in Duitsland is opgetreden tegen een christelijk gezin dat thuisonderwijs gaf vanwege bezwaren tegen de bestaande scholen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens stelde de autoriteiten in het gelijk, omdat ouders buiten schooltijd gelegenheid genoeg zouden hebben om hun overtuiging over te dragen.”

Ook andere Europese initiatieven ondermijnen het Bijbels gefundeerde onderwijs. „Je ziet het in pleidooien voor onderwijs over seksuele diversiteit en voor gelijke behandeling van godsdiensten in het onderwijs. Godsdienstig onderwijs wordt soms als kindermisbruik gezien. In andere Europese landen is de seculiere wind niet minder guur dan in Nederland. We hebben een leven dicht bij Gods Woord nodig. De Heere geeft soms uitkomst waar mensen die niet verwachten.”

Belder wees op de keerzijde van de ontwikkelingen. „Een discussie in Frankrijk over nieuwe onderwijseisen rond het thema seksuele diversiteit gaf een protestantse schooldirecteur de gelegenheid om zijn standpunt in de media uit de doeken te doen. Het leidde tot een groot aantal nieuwe aanmeldingen voor zijn school.”

De Europarlementariër noemde het waardevol dat christelijke scholen uit verschillende landen de laatste jaren meer met elkaar in contact zijn gekomen. In het Brussels Beraad ontmoet de SGP-fractie in het Europees Parlement vertegenwoordigers van het christelijk onderwijs uit zeven landen.

„Internationalisering is geen luxe, maar noodzaak”, aldus VGS-bestuurder P. W. Moens. „De strijd der geesten stopt niet bij de grens. Als gezindte worden we uit onze comfortzone gejaagd, en dat voelt niet altijd aangenaam. Echter, waar spreekt de Bijbel over een comfortzone van christenen? Hun positie is altijd in de tegenwind geweest. Augustinus zei dat God weleens dingen doet die in strijd zijn met onze wensen, maar die hoeven niet in strijd met onze belangen te zijn.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer