Geen militairen naar CAR is „politieke keuze”
DEN HAAG (ANP). Nederland zou wel militairen naar de Centraal-Afrikaanse Republiek (CAR) kunnen sturen, maar doet dat niet omdat we al militair actief zijn in Mali. Dat is volgens minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken een „politieke keuze”.
Hij zei dat woensdag in een overleg met de Tweede Kamer. De Verenigde Naties willen duizenden blauwhelmen naar de CAR sturen. Ook de Europese Unie ontplooit er een vredesmissie van zo’n 1000 militairen die moeten helpen om de veiligheid in het door geweld geteisterde land te herstellen. Maar de troepenopbouw verloopt problematisch, omdat te weinig landen militairen willen leveren.
VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon heeft Timmermans daar dinsdag in de marge van de nucleaire top in Den Haag op aangesproken, zei de minister. Maar Timmermans heeft de boot afgehouden en gezegd dat het niet voor de hand ligt dat ons land, gezien de deelname aan de missie in Mali, militairen levert voor de missie in de CAR.
„We kunnen het wel, maar kiezen ervoor om onze inzet op Mali te concentreren”, zei Timmermans. Hij benadrukte dat zijn collega Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) momenteel bekijkt wat Nederland wel voor de CAR kan doen. Het kabinet gaf eerder al aan bereid te zijn financiële en logistieke hulp te bieden.
Nederland is militair overigens wel betrokken bij de Europese vredesmissie voor de CAR. Twee stafofficieren zijn actief op het hoofdkwartier in Larissa in Griekenland. Mogelijk worden daarnaast nog twee Nederlandse stafofficieren ingezet op het andere hoofdkwartier van de missie in de hoofdstad Bangui, aldus Defensie.