Binnenland

Profiel: vleessector is miljoenenindustrie

DEN HAAG (ANP). De Nederlandse vleesindustrie produceert dagelijks zo’n 10 miljoen kilo vlees en vleeswaren. In de sector werken ongeveer 12.000 mensen en indirect is er werkgelegenheid voor zo’n 30.000 man, aldus de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV).

26 March 2014 15:22Gewijzigd op 15 November 2020 09:38Leestijd 2 minuten

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telt Nederland 545 slachterijen en vleeswarenproducenten. In totaal zijn er vorig jaar ruim 13,7 miljoen varkens geslacht. Ook kippenvlees en rundvlees wordt veel verwerkt. Het aantal geslachte vleeskuikens bedroeg in 2013 meer dan 536 miljoen, het aantal runderen kwam uit op 1,9 miljoen.

Een groot deel van de Nederlandse vleesproductie is bestemd voor de export. Jaarlijks wordt er door Nederland meer dan 8 miljard euro aan vlees naar het buitenland uitgevoerd. Ook wordt er voor ruim 4 miljard euro vlees ingevoerd.

De Nederlandse consument eet gemiddeld rond de 43 kilo vlees per jaar, zo blijkt uit onderzoek van de branche uit 2010. Varkensvlees wordt met ruim 20 kilo per persoon het meest geconsumeerd. Bij rundvlees ligt het gemiddelde op bijna 9 kilo per jaar per persoon en bij kalfsvlees op 1,5 kilo. Verder wordt zo’n 11 à 12 kilo kip per persoon gegeten. Van schapen- en geitenvlees eten Nederlanders gemiddeld 1,4 kilo per persoon per jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer