Urker vissers weer naar zee
URK. De Noordzeevissers gaan in de nacht van maandag op dinsdag weer naar zee. Dat is te danken aan een akkoord dat maandag is gesloten tussen de actievoerende Urker vissers en de vishandelaren. De overeenkomst moet leiden tot een betere prijsvorming van schol en tong.
De Urkers hebben hun collega’s in andere Nederlandse vissersplaatsen en in het buitenland maandagavond op de hoogte gebracht. Juist afgelopen weekeinde hadden vissers uit onder meer de Zeeuwse havens, Stellendam, Den Helder en Texel zich bij de actie aangesloten. Ook zij gaan nu weer vissen, verklaarde de Urker visserijwethouder Louwe Post maandagavond.
“Het doel van de overeenkomst is om op termijn te komen tot een rendabele situatie voor beide partijen”, staat in een verklaring die maandagavond namens vissers en handelaren werd verspreid. Er zijn afspraken gemaakt voor de korte en de lange termijn. Deze afspraken moeten binnen zes weken verder worden uitgewerkt. Voor zowel de schol- als de tongvisserij zal bovendien een langetermijnvisie worden opgesteld, aldus de verklaring.
Tijdens een besloten bijeenkomst in de Urker visafslag werden maandagavond enkele honderden vissers voorgelicht over het bereikte akkoord. Volgens wethouder Post, die tot woordvoerder is aangesteld, verliep de vergadering in goede sfeer.
Afgesproken is volgens Post dat de vissers de aanvoer van de kleinste sortering schol, de zogenoemde schol-4, gaan verminderen. Dat kan bijvoorbeeld door met grotere maaswijdte te vissen. Juist deze kleine scholletjes zorgden de afgelopen weken voor een druk op de visprijs. Verder is afgesproken dat de vissers de informatievoorziening over de verwachte aanvoer van vis naar de handel toe zullen verbeteren. Ook start de verkoop van vis op de Urker afslag voortaan op vrijdag uiterlijk om 07.00 uur. Deze maatregelen geven de handel meer gelegenheid om de verkoop van vis naar de eindafnemers te stimuleren.
De Urker vloot is ruim een week thuis gebleven. De vissers wilden niet meer uitvaren omdat schol en tong op de afslag zulke lage prijzen opbrengen, dat de kosten nauwelijks meer goed worden gemaakt. Vorige week maandag sloten ze ook de Urker visafslag, de grootste van West-Europa, die in handen is van de vissers.
Gesprekken met vertegenwoordigers van de vishandel om iets aan de slechte prijsvorming te doen, liepen aanvankelijk op niets uit. Sinds zaterdag werd opnieuw gepraat, deze keer onder voorzitterschap van voormalig burgemeester Johan de Groot. Dat leidde maandag tot een intentieovereenkomst.