Bezorgde Kamer steunt missie Irak
De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de veiligheid van de Nederlandse militairen in Irak, maar heeft donderdag toch ingestemd met de een halfjaar durende verlenging van de missie. Alleen SP, GroenLinks en enkele PvdA’ers zijn tegen.
De Kamer debatteerde donderdag met de ministers Kamp van Defensie en Bot van Buitenlandse Zaken over verlenging van de Irak-missie. Alle fracties spraken hun zorg uit over de toegenomen risico’s op aanslagen in de Iraakse provincie al-Muthanna, waar de militairen zijn gestationeerd. VVD’er Wilders vreest zelfs dat er ook Nederlandse slachtoffers kunnen vallen.
De Kamer vroeg de regering daarom de veiligheid van de militairen zo goed mogelijk te waarborgen. Een van de voorwaarden daarvoor is dat de soldaten alle inlichtingen krijgen van de Britten en Amerikanen die ze nodig hebben. Minister Kamp stelde de Kamer op dat punt gerust. „Alle verzoeken om informatie worden gehonoreerd.” De bewindsman ziet daarom geen reden om zelf een Orion-marinepatrouillevliegtuig naar Irak te sturen, zoals Herben (LPF) voorstelde.
Kamp stelde echter wel vast dat de regering de Kamer niet volledig gerust kan stellen. „We zijn zelf ook niet gerust.” De risico’s zijn volgens hem echter nog altijd aanvaardbaar, mede door toegenomen voorzorgsmaatregelen van de mariniers en door het sturen van commando’s.
De hele Kamer concludeerde aan het eind van het debat dat de veiligheid van de Nederlandse militairen zo goed mogelijk is gewaarborgd. Voor SP en GroenLinks was dat echter niet voldoende om in te stemmen met de missie. Ons land heeft volgens hen te weinig invloed op de politieke strategie van de „bezetters”, Amerika en Groot-Brittannië.
Kamp hield de mogelijkheid open dat de missie volgend jaar nogmaals wordt verlengd. „Misschien blijven we langer. Als de Irakezen daarom vragen, zullen we dat met onze bondgenoten bespreken.”