Politiek

PvdA en CDA botsen over accijnsverhoging

DEN HAAG (ANP). De PvdA en het CDA botsen hard over de accijnsverhoging die het kabinet heeft ingevoerd op lpg en diesel. Het CDA loopt daar al weken tegen te hoop, maar volgens de PvdA hebben de christendemocraten boter op het hoofd omdat zij de afgelopen 10 jaar tijdens regeringsdeelname ook voortdurend accijnzen hebben verhoogd.

13 March 2014 10:41Gewijzigd op 15 November 2020 09:21

PvdA-Kamerlid Henk Nijboer bracht zijn CDA-collega Pieter Omtzigt de door het CDA gesteunde accijnsverhogingen in herinnering. Zo werden de accijnzen op bier en drank in 2009 door het kabinet van CDA, PvdA en ChristenUnie met 30 procent verhoogd. In totaal zijn de accijnzen onder het CDA met 2 miljard euro verhoogd, zei Nijboer. „Wat zijn de harde woorden van de heer Omtzigt nu eigenlijk waard?”

Omtzigt verweet Nijboer dat het kabinet van VVD en PvdA de accijnzen drie keer zo hard verhoogt als in de afgelopen 10 jaar het gemiddelde was. Dat leidt er toe dat mensen over de grens gaan tanken en daar ook meteen hun boodschappen doen. Dat leidt tot faillissementen en werkloosheid in de grensstreek en bovendien zijn de inkomsten voor de schatkist veel lager dan geraamd, aldus Omtzigt.

De schatkist loopt volgens hem per dag 1 à 2 miljoen euro mis. Hij verweet de PvdA blind te zijn voor die ‘grenseffecten’. De PvdA speelt volgens hem een spelletje. Het kabinet zit volgens hem als volleerde struisvogels met de kop in het zand en wil half mei kijken of er nog pomphouders over zijn in de grensstreek.

De PvdA kreeg bijval van de PVV. Omtzigt presenteert zich als de kampioen in de strijd tegen de accijns- en btw-verhoging, maar ook zijn partij wilde in het verkiezingsprogramma de accijnzen verhogen, zei PVV-Kamerlid Tony van Dijck. „Hoe geloofwaardig bent u”, vroeg hij Omtzigt. Van Dijck strijdt wel zij aan zij met Omtzigt tegen de accijnsverhoging. Die heeft er volgens hem al toe geleid dat er 130 miljoen euro is weggelekt uit de schatkist.

VVD-Kamerlid Helma Neppérus bleef er aan vasthouden om die evaluatie pas in mei te houden. Pas dan zijn de objectieve cijfers over de eerste maanden bekend, en zijn die cijfers ook geanalyseerd, zei ze. Zo zou het gebruik van lpg landelijk nog meer zijn gedaald dan in de grensstreek. Dan zou hier dus geen sprake zijn van een ‘grenseffect’.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer