Binnenland

Jan Meun geeft Hart voor Urk een 9

Vanuit het niets werd Hart voor Urk bij de vorige raadsverkiezingen de tweede partij. Vier jaar later is het spannend. Weet de plaatselijke partij haar succes voort te zetten?

Gijsbert Wolvers
11 March 2014 19:03Gewijzigd op 15 November 2020 09:19
URK. Hart voor Urk-lijsttrekker Jan Koffeman met zijn campagneauto en -reclamebord bij de mistige haven van Urk. beeld RD, Anton Dommerholt
URK. Hart voor Urk-lijsttrekker Jan Koffeman met zijn campagneauto en -reclamebord bij de mistige haven van Urk. beeld RD, Anton Dommerholt

Het moet opvallen. Bij het passeren van de Urker grens staat een enorm bord op het boerenland: een oproep om op Hart voor Urk te stemmen.

Die oproep is aan Jan Meun (75) –hij heeft zojuist geld gepind aan de rand van het centrum– niet besteed. „Ik stem SGP, want daar zit familie van me.” Toch vindt hij Hart voor Urk „hartstikke goed. Ik zou ze een 9 geven.”

Hart voor Urk (HvU) ontstond zes jaar geleden nadat partijcoryfee Jan Koffeman was veroordeeld wegens visfraude. De SGP vroeg hem zijn raadszetel op te geven. Koffeman weigerde en ging als eenmansfractie verder. Hij verzamelde geestverwanten om zich heen. Vanwege zijn populariteit werd zijn partij met vier zetels groter dan de SGP.

Prima partij

Helena Weerstand (36) gespt haar kind vast in haar zwarte familiebus. Ook zij vindt Hart voor Urk een prima partij. „Ze hebben goede dingen voor Urk gedaan.” Ze aarzelt nog op welke partij ze gaat stemmen. „SGP of Hart voor Urk. Die zijn allebei goed.”

Een andere moeder, in een donkere jas en dito rok, gaat met twee kleuters een winkel in. Haar naam wil ze niet prijsgeven, maar wel welk vakje ze op 19 maart rood kleurt. „Hart voor Urk vind ik goed, voor de visserij en zo. Ik denk dat ik daarop ga stemmen.”

Het zijn geluiden die Hart voor Urkboegbeeld Jan Koffeman (62) deugd doen. „Ik heb vrede met het ontstaan van de partij. Ik heb gevoeld dat het goed is. Het is pijnlijk dat ik uit de SGP ben weggeraakt. Maar de gemeenschap heeft er goed op gereageerd.”

Van een terugkeer naar de SGP –wat partijvoorzitter Baak vlak na het ontstaan van HvU in 2008 nog openhield– is geen sprake. „Ik heb het nooit onderzocht. We zitten samen in de coalitie. We spreken elkaar regelmatig, maar Hart voor Urk blijft zelfstandig.”

Wat is het verschil met de SGP?

„Hart voor Urk is een ondernemerspartij. Alle raadsleden van onze partij hebben een eigen bedrijf. De SGP heeft meer schoolmeesters en zo. Wij zijn een partij van de middenstand. Daarnaast hebben we natuurlijk de hele samenleving op het oog.”

Hoe speelt Hart voor Urk in op de wens van de ondernemers?

„De gemeente Urk gaf eerst veel klussen aan aannemers buiten Urk. Dat hebben wij aangekaart. Nu gaan er veel meer opdrachten naar de ondernemers in het dorp.”

Heeft HvU er geen last van een lokale partij te zijn, zonder banden met de landelijke SGP als het gaat om de lobby voor de visserij?

„Nee. Wij nemen gewoon contact op met de contactpersonen op het bijvoorbeeld ministerie van Visserij. En ik heb de afgelopen periode ook landelijk fractievoorzitter Van der Staaij van de SGP gebeld. Die staat daar best voor open.”

Wat is Hart voor Urk zonder Jan Koffeman?

„Iedere partij heeft een bekende Urker op de lijst staan. Ik ben nog niet bezig met mijn opvolging; ik ben nog niet van plan te stoppen met de politiek. Maar ik ben ervan overtuigd dat m’n jongens deskundig zijn en hun mannetje staan. Want het is niet zo dat Hart voor Urk van mij afhangt.”

Hoe lang kan Urk nog zelfstandig bestaan? De Urker ambtenaren maakten onlangs al kennis met hun collega’s van de Noordoostpolder.

„Het liefst zou ik Urk willen oppakken en als eilandje in de oceaan neerzetten. Maar dat kan natuurlijk niet. Urk moet zo lang mogelijk zelfstandig blijven. We werken samen met ‘Emmeloord’ en Dronten waar nodig, maar over dat bezoek ga ik vragen stellen.”

Wat vindt u ervan dat er voor het eerst een seculiere partij in Urk meedoet, de VVD?

„Heel jammer. Ik zou het persoonlijk heel jammer vinden als er een niet-christelijke partij in onze raad zou komen. Maar het is niet anders, daar zijn we een democratie voor.”

Hoeveel zetels denkt u te halen en met welke coalitie wilt u verder?

„Ik kan natuurlijk niet in een glazen bol kijken. Ik verwacht dat de twee nieuwe partijen, Beter voor Urk en de VVD, wat stemmetjes kunnen trekken. Toch verwacht en hoop ik dat we weer vier zetels halen. Verder ga ik voor eenzelfde coalitie, met SGP en ChristenUnie. We hebben heel fijn samengewerkt. Dat willen we voortzetten.”

Verdeeldheid

Op het ‘leugenbankje’ bij de Urker haven is niet zo gauw een Hart voor Urkstemmer te vinden. Pieter Romkes (63) roemt het dat die partij het voor elkaar heeft gekregen dat de wandelboulevard bij de vuurtoren in de winter is opengesteld voor auto’s, zodat ouderen er kunnen komen. „Maar daarom ga ik geen Hart voor Urk stemmen. Ik denk dat het voor mij ChristenUnie wordt.”

Twee donkergeklede mannen –„geen naam in de krant”– hekelen het toegenomen aantal partijen met Hart voor Urk, Beter voor Urk en VVD. „Het is allemaal verdeeldheid. Wij stemmen ons hele leven al SGP, en ook nu.”


Serie Raad 2014

Dit is de derde aflevering in een serie over lokale christelijke partijen.


Oudste partij Urk vreest VVD niet

Aan het rand van het centrum van Urk is lijst 5 een waar zenuwcentrum gestart. Unie GemeenteBelangen (UGB, 2 zetels) heeft het voormalige pand van de SNS-bank ingericht: tafels vol met promotiemateriaal. Daarnaast tafels met plastic tuinstoelen en koffie.

Opgericht in 1932, claimt de UGB de oudste partij van Urk te zijn. „Ouder dan de SGP”, zegt lijsttrekker Anja Keuter glimlachend. „We zijn 1 maart opengegaan. Elke dag komt er wel een aantal mensen binnen. Om wat te vragen.” Of om een van de pennen of folders mee te nemen.

Net als alle andere partijen in Urk –op de VVD na– claimt ook de UGB een christelijke grondslag te hebben. „Maar we weren geen mensen zoals andere partijen vanwege hun grondslag doen”, zegt Keuter. „Wij hebben zelfs een Marokkaan op de lijst staan.” „En die is moslim”, stelt Jurie van den Berg, nummer 2 van de kandidatenlijst.

Bang voor concurrentie van de VVD is ze niet. „Die partij heeft een hard programma op het punt van de visserij. Dat slaat hier niet aan.”

Een aanwezige UGB-stemmer is wel beducht voor Beter voor Urk, de partij van Koos Rabbers. Deze probeert met minder serieus lijkende leuzen Urker kiezers te lokken en trekt daarbij de aandacht van het al evenmin serieus te nemen tv-zender PowNews. „Als de jongeren op hem stemmen omdat ze zo’n nar wel in de politiek willen hebben, haalt-ie zo een zetel.” „Tja, dat is het Boer Koekoekeffect”, meent Van den Berg. Keuter: „Wij bedrijven serieuze politiek.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer