Binnenland

33 gewonden bij kop-staartbotsing trams

ROTTERDAM (ANP). Alle gewonden van de trambotsing maandagmiddag in Rotterdam zijn naar het ziekenhuis of de huisartsenpost gebracht. Aanvankelijk leek het erop dat circa 20 lichtgewonden, in tegenstelling tot de 12 zwaarder gewonden, ter plaatse behandeld konden worden. Maar de hulpdiensten willen toch dat iedereen voor de zekerheid gecontroleerd wordt en er bijvoorbeeld foto’s worden gemaakt. „Sommige verwondingen zijn hier niet te zien, zoals botbreuken”, lichtte een politiewoordvoerder toe.

10 March 2014 13:19Gewijzigd op 15 November 2020 09:17
beeld ANP
beeld ANP

Na de botsing om 12.50 uur duurde het nog zo’n anderhalf uur totdat alle passagiers de drie trams op eigen kracht of met ondersteuning van de hulpdiensten hadden verlaten. De zichtbare verwondingen van de passagiers lopen uiteen: sommigen hebben bloedneuzen, anderen hoofdwonden, snijwonden of bloeduitstortingen.

Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam was naar het Breeplein gekomen om slachtoffers een hart onder de riem te steken. „Ik heb met ze gesproken en af en toe een hand op een schouder gelegd”, liet hij weten. „Sommigen zijn geschokt, iemand moest ook huilen. Het is toch wel een gebeurtenis.” André Vervooren, directeur Veiligheid van de gemeente, staat de gewonden eveneens bij.

Ook een team van acht vrijwilligers van het Rode Kruis schoot te hulp. Zij assisteerden het ambulancepersoneel met bijvoorbeeld het verplaatsen van gewonden of, indien nodig, het aanleggen van een infuus.

Hoe het incident heeft kunnen gebeuren, is niet bekend. Het lijkt erop dat de achterste tram om 12.50 uur bij de halte op zijn voorganger is gebotst, die vervolgens op de tram daarvoor knalde. Een van de drie trams vloog daarbij uit de rails, de andere twee staan nog op het tramspoor. De achterste tram zou de meeste schade hebben opgelopen, de trambestuurder raakte gewond.

Onderzoekers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) zijn op het Breeplein aanwezig om de zaak te bekijken. Later zal bepaald worden of de OVV een eigen onderzoek start. De politie is daar sowieso al mee bezig.

Het tram- en ander wegverkeer in de omgeving van de plaats waar het ongeluk is gebeurd, wordt omgeleid. Tramlijnen 2, 20 en 25 rijden niet.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer