Slob: lagere lasten op arbeid jaar verlengen
DEN HAAG (ANP). De lagere lasten op arbeid moeten „als het maar enigszins mogelijk is” nog zeker een jaar worden verlengd. ChristenUnie-leider Arie Slob zei dat maandag bij RTLZ.
Voor Slob is dat een prioriteit als hij weer met de coalitie en de oppositiepartijen D66 en SGP om de tafel zit om de begroting van volgend jaar voor te bereiden. Hij is niet voor het verhogen van de belasting op vermogens; dat raakt de mensen die geld hebben gespaard te veel.
Lagere lasten op arbeid zijn goed voor zowel de werknemer als voor het midden- en kleinbedrijf, de kurk waar de Nederlandse economie op drijft, aldus Slob. Het moet de werkgelegenheid bevorderen. Slob voelt er verder niet voor om het systeem van toeslagen nu al verder op z’n kop te zetten. Dat zou de middeninkomens te hard treffen.
Hij voelt wel voor een verdere vergroening van het belastingstelsel. Zo pleit hij voor een belasting op kolen. Die worden momenteel door de VS tegen lage prijzen gedumpt in Europa en belemmeren daarmee de ontwikkeling van duurzame energie. Slob wil kolen zwaarder belasten en de aanleg van bijvoorbeeld zonnepanelen stimuleren.
Zondag zei minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem ook al dat de lasten op arbeid verder omlaag moeten om de werkgelegenheid te stimuleren. Hij legde daarbij een verband met een nieuwe herziening van het belastingstelsel. Een commissie onder voorzitterschap van oud-NIBC-topman Kees Dijkhuizen deed daarvoor vorig jaar juni al voorstellen. Die commissie bepleitte ook het verlagen van de belasting op spaargeld en op vermogen. Het kabinet werkt nog aan een uitgebreide reactie op het rapport-Dijkhuizen.
Ook D66, net als de ChristenUnie ook een van de ‘constructieve oppositiepartijen’ waarmee het kabinet telkens onderhandelt over grote dossiers, wil de inkomstenbelasting verlagen, met 1 miljard euro.