Nederlandse aan boord vermiste Boeing
HANOI. Gevechtsvliegtuigen van de Vietnamese luchtmacht hebben op zee twee grote olievlekken waargenomen die mogelijk afkomstig zijn van het passagiersvliegtuig van Malaysia Airlines dat in de vroege uren van zaterdag van de radar verdween. Dat heeft de Vietnamese regering zaterdag gezegd.
De olievlekken, elk zo’n 15 kilometer lang en 10 kilometer breed, werden gezien voor het zuidelijkste puntje van Vietnam. Volgens de regering ontstaan door weggelekte brandstof van neergestorte vliegtuigen doorgaans vergelijkbare olievlekken.
De Boeing 777 van Malaysia Airlines was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing toen het contact met het toestel verdween. Onder de 239 inzittenden van het vliegtuig zijn meer dan 150 Chinezen.
Nederlandse
Een van de inzittenden is volgens Malaysia Airlines een 50-jarige vrouw met de Nederlandse nationaliteit. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft dat zaterdagmiddag bevestigd. Over geslacht, leeftijd of woonplaats van de betreffende persoon doet het ministerie geen mededelingen. Het ministerie is volgens de woordvoerder bezig contact te leggen met de familie.
Het is volgens de woordvoerder aan de familie zelf om te besluiten of zij richting Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië willen reizen. Daar staat ook de ambassade van Nederland die de situatie in de gaten houdt. „De ambassade heeft het ministerie geïnformeerd over de Nederlandse persoon aan boord van het vliegtuig. Onze gedachten zijn bij alle betrokkenen”, staat op de Facebookpagina van de ambassade.
Boos
Familieleden van Chinese inzittenden van de vermiste Boeing 777 zijn intussen boos op Malaysia Airlines. Ze hebben zaterdag in Peking zeer emotioneel gereageerd omdat ze vinden dat de luchtvaartmaatschappij ze niet goed op de hoogte houdt.
„Er is hier niemand van Malaysia Airlines. We willen iemand zien. Ze hebben ons niet eens een passagierslijst gegeven!”, aldus een Chinese man. „Ze behandelen ons slechter dan een hond”, zei iemand anders.
De familieleden zijn naar een hotel gebracht vlakbij de luchthaven van Peking. Ze moesten daar in een zaal wachten op informatie. Op een gegeven moment stormden enkele tientallen mensen naar buiten; woedend omdat ze nog niets hadden gehoord.
Hulp
China, Vietnam, Maleisië, Singapore en de Filipijnen hebben schepen en vliegtuigen ingezet in de zoektocht naar het vliegtuig. Ook de Verenigde Staten hebben een oorlogsschip en een vliegtuig naar het gebied gestuurd.
De Chinese president Xi Jinping heeft zijn ministerie van Luchtvaart en Transport de opdracht gegeven de contacten te intensiveren met de landen die ook naar het toestel zoeken. De zoektocht met vliegtuigen is voor de nacht voorlopig stilgelegd. De Chinese premier Li Keqiang belde zijn Maleisische ambtgenoot Najib Razak met het verzoek om de zoektocht en reddingswerkzaamheden „snel en voortvarend” voort te zetten.
Het Chinese staatspersbureau Xinhua heeft kritisch gereageerd op de aanpak van Malaysia Airlines. „Waarom is 5 uur gewacht met de bekendmaking van de vermissing nadat het contact verloren was gegaan”, vroeg het staatspersbureau zich af op Weibo, de Chinese versie van Twitter.
Paspoorten
Twee namen op de lijst met passagiersgegevens van het vermiste toestel van Malaysia Airlines zijn van personen van wie het paspoort in Thailand gestolen is. Dat hebben de ministeries van buitenlandse zaken van Italië en Oostenrijk zaterdag gezegd.
Een Italiaan wiens naam op de lijst staat, reist momenteel door Thailand en bevond zich niet aan boord van het vliegtuig, zei het ministerie in Rome. Luigi Maraldi had in augustus aangifte gedaan van de diefstal van zijn paspoort. Inmiddels heeft Maraldi zijn thuisfront gerustgesteld.
Ook een Oostenrijkse naam op de lijst hoort niet bij de persoon die aan boord van het toestel was. De naam stond in een paspoort dat twee jaar geleden in Thailand gestolen werd, zei het Oostenrijkse ministerie.