Geld is niet nodig in Gorkumse Geefwinkel
GORINCHEM. Een winkel waar geen geld in omgaat. Dat is het opvallendste kenmerk van de Gorkumse Geefwinkel. „Hij is voor iedereen, rijk en arm, jong en oud, christelijk en niet-christelijk”, aldus Angela Damhuis, een van de initiatiefnemers van de winkel in de Burgstraat in Gorinchem.
De knusse winkel in een van de aanloopstraten van het Gorkumse centrum is nog maar net geopend, maar staat al goed vol.
Bomvol
De winkel is lang en smal, gevestigd in een eeuwenoud pand en bomvol met duizend-en-een artikelen. Serviesgoed, pannen, kleding, speelgoed, boeken en allerhande gebruiksvoorwerpen, variërend van een stoomappa- raat tot een aspergeschiller. „Die raken we voorlopig niet kwijt, want niemand weet hoe die werkt”, lacht Damhuis.
De Gorkumse winkel van Sinkel heeft veel weg van een kringloopwinkel. Duurzaamheid staat hoog in het vaandel en de initiatiefnemers hopen dat door hun inzet het milieu minder wordt belast. „We vinden het jammer dat mensen hun spullen wegdoen, terwijl een ander daar nog zo veel plezier aan kan beleven. Mensen ruimen hun woningen op, hebben geen bestemming voor de overbodige artikelen en kieperen de dingen die ze niet meer kunnen gebruiken –of in de weg staan– uiteindelijk gewoon weg. Ladingen goede spullen eindigen zo bij het grofvuil. Wat een enorme verspilling.”
Niet betalen
Damhuis: „Nu kunnen mensen bij ons terecht. Je staat ervan te kijken hoeveel leuke spullen er worden gebracht. Anderen genieten weer van die mooie boeken, van dat prachtige limonadeglaasje of maken hun verzameling vingerhoedjes compleet. En dat allemaal zonder dat het geld kost. Mensen die iets meenemen, hoeven ook niet te betalen door eerst andere spullen in te leveren.”
Leesvoer
De Geefwinkel trekt allerhande bezoekers. „Echt iedereen komt hier. Sommige mensen een paar keer per week. Een mevrouw haalt regelmatig een paar boeken; elke keer dat ze komt brengt ze ook weer een stapeltje leesvoer mee terug. Iemand hier uit de buurt komt elke dag even langs om te kijken of er wat nieuws is.”
De meeste klanten komen volgens Damhuis uit Gorinchem, maar er komen ook mensen uit Werkendam. „Laatst hadden we een klant uit Hellevoetsluis, er belde pas iemand uit Den Haag en we hebben zelfs al Belgen in de winkel gehad.”
Opgelaten
Volgens haar ontstaan in de winkel allerlei spontane gesprekken. „Een klant zei laatst: „Ik voel me een beetje opgelaten. Zo gek om dingen mee te nemen zonder te betalen.” Iemand anders voelde dat precies zo. Die twee vrouwen gingen spontaan met elkaar in gesprek. Best grappig, anders hadden ze elkaar nooit ontmoet. Zo zorgen we ook nog dat er nieuwe contacten ontstaan.”
De initiatiefnemers en twintig vrijwilligers van de Geefwinkel begroeten in de winkel aan de Burgstraat zowel klanten met een gevulde portemonnee als mensen die de gratis spullen goed kunnen gebruiken.
Of daar geen misbruik van wordt gemaakt? „Nauwelijks. We verwachten vooral redelijkheid van onze klanten. Als we merken dat mensen daar problemen mee hebben, dan sturen we hen wat bij en proberen samen een redelijke keuze te maken.”
Genieten
Het opmerkelijke project is mogelijk door de steun van een sponsor. „We draaien zelf alleen op voor de kosten van zaken als het drukwerk. We zijn nog maar net begonnen, maar de winkel is nu al een succes. Het loopt storm. En we gaan door: inmiddels hebben we contact gelegd met het Repair Café hier in Gorinchem voor samenwerking.”
„We overwegen bovendien een stichting op te richten om de zaak organisatorisch nog wat beter op de rails te zetten”, zegt Damhuis. „Maar we genieten er vooral van dat de winkel zo goed draait. Het is zo vreselijk leuk om dit te doen.”