Kerk & religie

Geen boetedag „over kerkmuren heen”

De boetedag die de Gereformeerde Gemeenten (GG) op 11 mei beleggen, lijkt niet door andere kerken te worden overgenomen. Het besluit voor een dag van verootmoediging en boete werd vorig jaar tijdens de generale synode van het kerkverband genomen „vanwege de ernst van de tijd waarin wij leven.”

Redactie kerk
6 March 2014 11:48Gewijzigd op 15 November 2020 09:13
beeld RD, Henk Visscher
beeld RD, Henk Visscher

De synode besloot ook de kerken waarmee besprekingen worden gevoerd, over deze boetedag te informeren. Het gaat hier om de Gereformeerde Gemeenten in Nederland (GGiN), de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK), de Oud Gereformeerde Gemeenten in Nederland (OGGiN) en de Hersteld Hervormde Kerk (HHK).

Onlangs werden de kerken aangeschreven, maar uit de eerste officiële reacties die naar buiten komen blijkt dat de boetedag niet wordt nagevolgd.

In het donderdag verschenen nummer van De Wachter Sions, het orgaan van de GGiN, schrijft hoofdredacteur ds. J. Roos: „Onze commissie die besprekingen voert met de Gereformeerde Gemeenten, heeft geantwoord dat wij tijdens de zondagen en de jaarlijkse biddag op het diepe verval en de noodzakelijke in- en terugkeer wijzen. Hoewel elke dag een dag van verootmoediging behoort te zijn, willen we er geen officiële dag aan toevoegen.”

In dezelfde lijn ligt de reactie van de OGGiN. J. M. Verwijs, algemeen medewerker van het kerkelijk bureau: „Wij menen op dit moment dat onze nationale bede- en boetedag de meest aangewezen dag is. De Heere Zelf kan ons alleen een ware biddag geven.”

Wel delen zowel de GGiN als de OGGiN de zorg die op de GG-synode is verwoord over „het diep geestelijk verval” van Nederland. „We gevoelen de grote nood en zijn bevreesd dat de Heere onze zonde niet langer kan gedogen. Doch we hopen op Zijn genade, zodat én ambtsdragers én allen die onder de waarheid leven de oproep ter harte mogen nemen: scheurt uw hart en niet uw klederen”, aldus ds. Roos. Verwijs: „We onderkennen de volstrekte noodzaak om elkaar te vermanen, met treuren en weeklagen, vasten en bidden, over onze persoonlijke zonden en die van de kerk en van land en volk. Dat het de Heere zou mogen behagen om een wederkeer tot Hem te schenken.”

Ds. J. J. van Eckeveld, preses van de laatste synode van de GG, is enigszins teleurgesteld, laat hij desgevraagd weten. „Ik vind het wel jammer. Ik had het een goede zaak gevonden als er over kerkmuren heen gezamenlijk zo’n dag zou worden gehouden. Bij alle kerkelijke verschillen geeft de boetedag een stuk verbondenheid als het gaat om de nood van onze kerk in de samenleving.”

Ds. R. W. Mulder, scriba van de HHK, wil in dit stadium nog geen reactie geven. „De synode heeft inmiddels een beslissing genomen maar ik wil niet dat de Gereformeerde Gemeenten het antwoord via de krant moeten vernemen.”

De CGK laten weten geen schrijven van het deputaatschap te hebben ontvangen. Noch de preses, ds. D. Quant, noch de scriba van de synode, ds. J. G. Schenau, is aangeschreven.

Lokaal initiatief

Hoewel brede navolging dus uitblijft, wordt de boetedag op lokaal niveau wel gesteund. Ds. J. E. de Groot, hervormd emeritus predikant te Ede en voorzitter van de plaatselijke afdeling van het Contactorgaan Gereformeerde Gezindte, maakt zich sterk voor een interkerkelijke boetedag. In een opiniestuk in deze krant pleitte hij een paar weken geleden voor een concrete vormgeving, onder andere door gezamenlijk te vasten.

„Daar is op de generale synode over gesproken”, aldus ds. Van Eckeveld. „Het zou inderdaad een goede zaak zijn om de boetedag thuis in een stuk soberheid door te brengen. Maar dat is de verantwoordelijkheid van de gezinnen.”

Ds. De Groot heeft inmiddels contact met de plaatselijke cgk en de gkv, maar vreest dat de datum een heikel punt is. „Op 11 mei is het Moederdag. Ik ben bang dat we daardoor bij andere kerken niet zo veel verder komen. Vooral bij jonge gezinnen zal dat schuren. Moederdag heeft toch een feestelijk randje.” Liever had hij gezien dat de boetedag gehouden werd op weeszondag, de zondag tussen Hemelvaart en Pinksteren.

„Over de datum is grondig nagedacht”, reageert ds. Van Eckeveld. „Het moderamen stelde voor om te kiezen voor een zondag die niet te dicht bij de biddag of bij een kerkelijke feestdag ligt, en ruimschoots voor de zomervakantie. Wellicht dat Moederdag voor één keer de zaterdag ervoor kan worden gevierd.”

Ook dr. P. de Vries, predikant van de hersteld hervormde gemeente te Boven-Hardinxveld, breekt een lans voor een boetedag over kerkmuren heen. Voor zover bekend is zijn gemeente de enige gemeente buiten de Gereformeerde Gemeenten die deelneemt aan de boetedag van 11 mei. Hij heeft moeite met de reactie van de GGiN en de OGGiN. „Je kunt wel zeggen: het moet van boven komen, maar wie maakt dat dan uit? Zo kun je altijd wel nee zeggen. Het initiatief van de GG is een appel op ons allen, waarbij 
je je moet afvragen: geeft de kerkelijke situatie aanleiding 
tot verootmoediging of niet? 
De kennis van de Bijbelse waarheid is gering, terwijl de wereldgelijkvormigheid, welk kerkverband we ook nemen, groot is. Dan is verootmoediging nodig.”


Lees ook in Digibron:

Initiatief tot boetedag verdient navolging (Reformatorisch Dagblad, 30-01-2014)

GG beleggen boetedag op zondag 11 mei (Reformatorisch Dagblad, 23-01-2014)

Boetedag GG overwegend positief ontvangen (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Veenbrand van secularisatie woedt voort” (Reformatorisch Dagblad, 11-10-2013)

„Gebed om verootmoediging in GG nodig” (Reformatorisch Dagblad, 08-10-2013)

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer