Binnenland

„Horeca heeft uiteindelijk baat bij atoomtop”

DEN HAAG (ANP). Ook al kunnen afgesloten wegen zorgen voor minder klanten en lagere inkomsten, bedrijven en vooral horeca hebben op de lange termijn baat bij de nucleaire top. Dat zeggen de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV), MKB-Nederland, Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC).

5 March 2014 11:54Gewijzigd op 15 November 2020 09:11

Voor, tijdens en na de nucleaire top (NSS) zijn wegen in het gebied tussen Den Haag en Amsterdam afgesloten. Daardoor zijn horecazaken langs de snelweg A4 bijvoorbeeld kortstondig afgesloten van de buitenwereld en zijn andere hotels, bedrijven en horeca in de regio slecht te bereiken. Maar tot veel commentaar van bedrijven die inkomstenderving vrezen heeft dat nog niet geleid. „We hebben daar geen signalen over”, aldus MKB-Nederland. En ook bij KHN valt het mee met de klachten, al is er „ook een aantal niet blij”.

„We hebben de bedrijven tijdig goede informatie gegeven, zodat ze hun bedrijfsvoering kunnen aanpassen”, legt een woordvoerder van MKB Nederland uit. „Ze kunnen bijvoorbeeld kijken naar een andere aanrijroute”, vult een woordvoerder van de NCTV aan.

Bij hotels zijn er ook veel tevreden uitbaters, die maanden van te voren tevreden naar een volgeboekt pand konden toeleven rond de top. Er komen immers duizenden hoge gasten, journalisten en delegatieleden naar Nederland, legt KHN uit. „Bovendien zet het Nederland wel op de kaart. Dat kan vooraf en achteraf juist meer bezoek opleveren.”

„Een internationale congresganger geeft ruim 2,5 keer zoveel uit als een gemiddelde vakantieganger. In 2012 kwamen bijna 200.000 bezoekers voor een internationaal congres naar Nederland. Deze bezoekers spenderen gemiddeld zo’n 975 euro aan verblijfskosten en zorgen dus voor een economische impact van zo’n 195 miljoen euro”, legt een woordvoerster van het NBTC uit. „Maar het NSS is een ander type congres en de impact ligt er vooral op het gebied van imago, zeker op de lange termijn.”

Bedrijven die onverhoopt toch lijden onder de top, kunnen waarschijnlijk aankloppen bij de overheid voor compensatie. „Net zoals dat gebeurt als bijvoorbeeld Rijkswaterstaat een weg afsluit waardoor een bedrijf niet bereikbaar is”, legt de woordvoerder van de NCTV uit. Het is niet duidelijk of daar veel aanspraak op gemaakt zal worden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer