Reacties op ramingen CPB overwegend positief
De reacties op de jongste ramingen van het CPB zijn overwegend positief.
VVD
VVD-Kamerlid Mark Harbers: „De cijfers van het CPB zijn bemoedigend. Je ziet dat we de goede kant op gaan. De ingezette koers van de VVD om de overheidsfinanciën op orde te brengen, werpt vruchten af. Met de gelijktijdige hervormingen maken we Nederland klaar om weer te gaan groeien. Het ingezette beleid moeten we blijven volgen om Nederland structureel gezond te maken.”
PvdA
PvdA-Kamerlid Henk Nijboer: „De cijfers van het CPB bevestigen dat Nederland de weg naar boven weer heeft gevonden. Het laat zien dat het kabinet doet wat nodig is. De export trekt aan, de investeringen nemen toe, de koopkracht verbetert en het begrotingstekort loopt terug. Extra bezuinigingen zijn dus niet nodig.” „De economische ontwikkeling is het resultaat van samenwerking. Van de bereidheid om er samen de schouders onder te zetten. Daar gaan we in volle vaart mee door. Want de volgende opdracht is om te zorgen dat jong en oud weer de zekerheid van een baan hebben. Met een fatsoenlijk inkomen. De bestrijding van de werkloosheid blijft voor de PvdA topprioriteit.”
SP
SP-Kamerlid Arnold Merkies: „De bezuinigingen van het kabinet zorgen weliswaar voor een tekort dat precies binnen de Brusselse normen blijft, maar dit is wel ten koste gegaan van economische groei, werkgelegenheid en koopkracht. Bovendien komt die koopkracht niet terecht bij mensen die het nodig hebben. Niet voor niets maken veel economen zich momenteel zorgen over de oplopende inkomensongelijkheid. Voor een hoop mensen zijn er nog weinig lichtpuntjes te bespeuren.”
FNV
FNV-voorzitter Ton Heerts: „Het tempo van de groei moet verder omhoog door het vertrouwen van mensen in de economie verder te versterken. Dit kan door meer te investeren in mensen en in werkgelegenheid en ervoor te zorgen dat het geld niet terechtkomt bij de aandeelhouders.” „Mooi dat de groei van de economie doorzet, maar nu de werkgelegenheid nog. De politieke prioriteit moet nu bij het creëren van banen liggen. Want nog steeds zitten er bijna 700.000 mensen werkloos thuis. Vooral de jeugdwerkeloosheid is een groot probleem. Bovendien komen er door de al geplande bezuinigingen nog meer ontslagen bij. In de zorg raken de komende tijd nog eens 120.000 mensen hun baan kwijt. Nu is het tijd om die plannen tegen te houden en mensen weer aan het werk te helpen.”
GroenLinks
GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver: „Het economisch herstel is goed nieuws. Nu moeten we ervoor zorgen dat de economische groei eerlijk verdeeld wordt en dat de werkloosheid verder daalt. De plannen van GroenLinks dragen daar aan bij.”
CNV
CNV-voorzitter Maurice Limmen: „Het lijkt erop dat we in 2015 eindelijk weer eens kunnen nadenken over investeringen en niet over bezuinigen. Investeren in werk, want de werkloosheid daalt te laat en te langzaam. Naast het behoud van werk, moet ook gekeken worden naar het creëren van nieuw werk. Dan denk ik bijvoorbeeld aan maatregelen die het aantrekkelijker maken mensen in dienst te nemen. Daarnaast blijft koopkracht van groot belang om de economie te verstevigen. Ik herhaal hier nogmaals de oproep aan bedrijven waar het goed gaat om hun werknemers te betrekken bij het succes door de lonen te verhogen. Daarmee helpen ze de hele economie. Hoewel de ruimte niet heel groot is, is deze oproep ook aan de overheid gericht. Onderwijzers, agenten en ambtenaren hebben veel klappen gekregen, ook zij verdienen lucht.”
CDA
CDA-fractievoorzitter Sybrand Buma: „Het is hoopgevend dat de economie in 2015 iets lijkt aan te trekken, maar de werkloosheid blijft in 2014 enorm hoog met 650.000 werklozen. Dit is voor veel gezinnen en ondernemers een drama. De politieke akkoordendans in het afgelopen jaar heeft geen overtuigende agenda voor het herstel van de werkgelegenheid opgeleverd. Het kabinet en de gedoogpartners moeten nu eindelijk de belasting voor gezinnen verlagen en ruimte geven aan het midden- en kleinbedrijf. Pas als we de ruggengraat van de economie en de samenleving versterken, kan er echt sprake zijn van herstel.”
ChristenUnie
ChristenUnie-Kamerlid Carola Schouten: „Vooral de verwachte daling van de werkloosheid en de daling van het begrotingstekort in 2015 zijn opstekers die we als land goed kunnen gebruiken. Dit zou betekenen dat het kabinet volgend jaar niet extra hoeft te bezuinigen en we werk kunnen maken van lastenverlichting. Dit is goed nieuws voor de gezinnen, werknemers en ondernemers in Nederland.”
„Het economisch herstel blijft echter broos. We zijn nog niet uit de crisis, het aantal mensen zonder werk blijft onverminderd hoog en het aanpakken van de werkloosheid moet dan ook topprioriteit van het kabinet blijven. Het is positief dat het bedrijfsleven weer vertrouwen begint te krijgen in de economie en de investeringen toenemen. Maar om te zorgen dat het herstel doorzet, moeten we doorgaan met het nemen van moeilijke, maar noodzakelijke maatregelen en hervormingen die Nederland duurzamer en sterker uit de crisis laten komen.”
Ondernemersorganisaties
VNO-NCW, MKB-Nederland en LTO Nederland: „De Nederlandse economie is uit de crisis. Het voorzichtige herstel wordt nog steeds gedragen door de export. De werkloosheid stijgt niet verder door, het begrotingstekort daalt snel. Negatief is dat de collectieve lasten nog altijd stijgen. Dat remt de groei. Als Nederland weer wil gaan groeien dan moeten de belastingen omlaag. Lagere belastingen en accijnzen steunen het verdere herstel. Beide maatregelen geven ook een impuls voor verbetering aan de nog altijd sterk kwakkelende consumptie. Dat is goed voor de binnenlandse economie, zoals de bouwsector en de detailhandel.”