Samsom niet ongerust over dreigement Slob
DEN HAAG (ANP). PvdA-leider Diederik Samsom maakt zich niet ongerust over het dreigement van fractievoorzitter Arie Slob van de ChristenUnie dat hij de steun aan het kabinet intrekt als de strafbaarstelling van illegaliteit doorgaat. Volgens Samsom heeft Slob dezelfde bewaren als hijzelf had tegen het plan en heeft staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) beloofd daaraan tegemoet te komen.
Samsom wil rustig afwachten waar Teeven mee komt, zei hij donderdagavond in het tv-programma Pauw en Witteman. Vijf fractievoorzitters uit de Tweede Kamer gingen daar voor de eerste keer in de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart met elkaar in debat. PVV-leider Geert Wilders was eveneens uitgenodigd, maar bedankte voor de eer. Het was de eerste keer dat PvdA-leider Samsom reageerde op de uitspraken van Slob.
Volgens Samsom vreest Slob dat illegalen straks als criminelen worden behandeld en dat mensen die hulp aan hen bieden strafbaar worden. „Die bezwaren had ik ook. En daarom is Teeven het aan het aanpassen.”
Ook D66-leider Alexander Pechtold verwacht geen problemen door de opstelling van Slob. Hij vindt het plan om illegaliteit strafbaar te stellen vooral „symboliek”. Volgens hem leeft er bij Slob „frustratie” over het woordgebruik van Teeven. De VVD-bewindsman had het onlangs over „het zuur en het zoet”. Het zoet was wat hem betreft de strafbaarstelling van de illegaliteit, nadat de VVD eerder concessies had gedaan bij het kinderpardon.
SP-leider Emile Roemer denkt dat Slob wel degelijk voor politieke problemen zal zorgen over het illegaliteitsplan. Volgens hem „verdraait” Samsom de feiten. „Je kunt er wel een mooi praatje van maken maar illegaliteit blijft strafbaar. En ik heb Slob wel goed gehoord: die wet mag gewoon niet worden ingediend in de Tweede Kamer.” VVD-fractieleider Halbe Zijlstra verwacht dat Slob zijn afspraken gewoon nakomt.
De oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP hebben diverse akkoorden met het kabinet gesloten. Dat was nodig omdat de regeringspartijen geen meerderheid hebben in de Senaat.