Christenvervolging

Malediven erkennen alleen moslims; kerk leeft in het verborgen

De Malediven, een groep eilanden ten zuiden van India, zijn het kleinste islamitische land ter wereld. De regering is er ook het strengst: burgerschap is alleen voorbehouden aan moslims.

Redactie kerk
26 February 2014 14:37Gewijzigd op 15 November 2020 09:03
Moslims uit de Malediven tijdens een vrijdaggebed in november vorig jaar. Bijna 100 procent van de bevolking is moslim. De overheid tolereert geen andere religies. Beeld AFP
Moslims uit de Malediven tijdens een vrijdaggebed in november vorig jaar. Bijna 100 procent van de bevolking is moslim. De overheid tolereert geen andere religies. Beeld AFP

De eilanden staan bekend als luxe vakantiebestemming. Met de lange stranden en een diepblauwe oceaan onder de warme zon zijn er genoeg mogelijkheden voor ontspanning.

Het land heeft ook een donkere zijde, schreef de Amerikaanse tak van Open Doors recent. Het land staat op de zevende plaats van de Ranglijst Christenvervolging 2014. Dat is niet voor niets.

Bijna alle inwoners van de Malediven zijn moslim. Andere religieuze overtuigingen worden niet getolereerd. De regering staat een strikte vorm van islam voor en controleert bij de bevolking vaak de zuiverheid ervan. Inwoners die het islamitische geloof vaarwel zeggen, overtreden de wet en worden door de familie en de overheid onder extreme druk gezet. Zo is het hebben van een Bijbel al een reden om iemand op te sluiten. Het gevolg is dat veel niet-moslims op den duur het land verlaten.

Daarom is er vanuit de Malediven weinig nieuws te horen over christenvervolging. De kerk is klein en christenen kunnen alleen in het verborgen samenkomen. De onderdrukking slaat de kerk lam, zodat er weinig over de situatie van christenen in het land bekend is.

Een christelijke hulpverlener die anoniem wil blijven, vertelde Open Doors over de situatie in het land. „Er zijn maar weinig christelijke gelovigen in de Malediven. Hun wereld is erg klein. Het is voor hen om veel redenen vaak moeilijk om te kijken naar andere christenen buiten hun gemeenschap. Ze zijn ten eerste vaak op hun hoede voor het delen van hun verhalen met buitenstaanders. Ze zijn bang dat de gedeelde informatie wordt gebruikt om hen op te sporen. De gemeenschap is immers maar klein. Sommige mensen hebben hen aangegeven bij de autoriteiten. Anderen, waarvan werd verondersteld dat ze ook christen waren, hebben hen verraden. De cultuur van wantrouwen in het land verergert dit bovendien.”

Er zijn geen tekenen van verlichting zijn te bespeuren, zegt de hulpverlener. Het islamitisch fundamentalisme bloeit en de regering doet er alles aan om de islam als nationaal en cultureel erfgoed te bevoordelen. Toch laat de hulpverlener de moed niet zakken, en vraagt ze om gebed voor het land. „God is zeker op het werk op de eiland. Dat werk gaat verder dan biddende ogen kunnen aanschouwen.”


Dossier: refdag.nl/kerkplein/christenvervolging/malediven

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer