Politiek

EU: Nederlander krijgt iets meer te besteden

BRUSSEL (ANP). Nederlanders zullen dit jaar iets meer te besteden hebben, na jaren van achteruitgang. Zij zullen desondanks de hand op de knip houden en nog net iets minder uitgeven dan vorig jaar. Dat remt de groei van de economie.

25 February 2014 13:52Gewijzigd op 15 November 2020 09:01

Dat stelt de Europese Commissie in haar zogenoemde winterprognose, die dinsdag is gepresenteerd. Brussel vindt dat het economisch herstel in Nederland vorm krijgt na 2 jaar recessie, maar het gaat wel langzaam. Europees commissaris Olli Rehn (Economische en monetaire zaken) sprak van „een licht herstel” van de Nederlandse economie.

Voor dit jaar wordt een groei van 1 procent verwacht, tegen een krimp van 0,8 procent vorig jaar. Voor 2015 zal de groei verder aantrekken naar 1,3 procent.

Daarmee blijft Nederland achter op de meeste andere eurolanden. Brussel verwacht dat de economie in de eurozone groeit met 1,2 procent in 2014 en met 1,8 procent in 2015.

Brussel is met deze verwachting over de Nederlandse economie wel veel positiever dan in het najaar van 2013. Toen ging de commissie er vanuit dat de Nederlandse economie dit jaar maar met 0,2 procent zou toenemen en in 2015 met 1,2 procent.

In Nederland was er het laatste kwartaal van 2013 al sprake van 0,7 procent groei, vooral door het gestegen exportoverschot. Maar Brussel benadrukt dat de stijging ook is veroorzaakt door uitzonderlijke factoren. Er werden bijvoorbeeld veel voertuigen verkocht in verband met belastingmaatregelen die begin dit jaar van kracht werden.

De particuliere consumptie blijft nog steeds achter door de ongunstige ontwikkeling van de werkgelegenheid en andere negatieve gevolgen van de crisis. Ook moet de politiek nog knopen doorhakken bij hervormingen van de gezondheidszorg en de arbeidsmarkt. Brussel wijst erop dat het tot rust komen van de woningmarkt een extra impuls kan geven aan het aantrekken van de economie.

Het Nederlandse begrotingstekort zal ook dit jaar niet onder de Europese norm van 3 procent komen, voorspelt Brussel. Het economisch herstel is te traag en fiscale maatregelen die in 2013 een positief effect hadden, blijven uit. Het besluit minder gas te winnen heeft een negatief effect op het tekort. Brussel voorspelt dan ook dat het tekort dit jaar iets zal toenemen (van 3,1 procent in 2013 naar 3,2 pct). Zo wist Den Haag in 2013 bijvoorbeeld nog te profiteren van de verkoop van 4G-telecomvergunningen. Pas in 2015 zal het tekort met 2,9 procent onder de norm komen.

Nederlandse exporteurs zullen in 2014 gaan profiteren van de verbeterde economische omstandigheden in de eurozone, verwacht Brussel. De export zal dit jaar met 2,9 procent toenemen tegenover een groei van 1,3 procent in 2013, aldus de rekenmeesters.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer