Economie

„Shell moet contract met Oekraïne verbreken”

AMSTERDAM (ANP). Nu het bewind van Viktor Janoekovitsj in Oekraïne is verdreven, acht Milieudefensie het moment gekomen dat Shell het schaliegascontract met het vorige regiem, verbreekt. Deze overeenkomst uit januari 2013 voor grootschalige gaswinning zou leiden tot milieuvervuiling en er bestaat bovendien een sterk vermoeden van corruptie.

25 February 2014 11:15Gewijzigd op 15 November 2020 09:01

De opbrengsten, aldus de milieuorganisatie dinsdag, zouden niet aan de bevolking ten goede komen, maar verdwijnen in de zakken van corrupte politici. Uit onderzoek van Milieudefensie en haar zusterorganisatie Zelenyi Svit (Friends of the Earth Ukraine) blijkt verder dat Shell in Oekraïne schadelijke technieken toepast die in Nederland verboden zijn. Zo zou vervuilde boorvloeistof en zogenoemd frackwater (dat vrijkomt bij boren) in open bassins worden geloodst.

Volgens Milieudefensie is de deal met de Oekraïense staat en het bedrijf Nadra Yuzivska 10 miljard dollar (circa 7,27 miljard euro) waard. Dit bedrijf deelt voor de helft in de winst en is voor 90 procent in handen van de staat. Maar 10 procent van Nadra Yuzivska zou in handen zijn van een „schimmig bedrijfje dat in de Oekraïense media veelvuldig is gelinkt aan de Janoekovitsj-kliek”. Dit bedrijfje zou, meent Milieudefensie, kunnen fungeren voor het doorsluizen van geld naar de afgezette president en zijn aanhang.

In een reactie zegt Shell dat het mengsel van water, zand en chemicaliën, zogenoemd formatiewater, dat bij de testen op winbaarheid van gas vrijkwam, op een verantwoorde manier en volgens de voorschriften is opgeslagen en behandeld. Dat gebeurt in een geprepareerd bassin, waardoor milieuschade juist wordt voorkomen. Na behandeling wordt de vloeistof voor toekomstige activiteiten bewaard in speciale putten.

Wat de zakelijke kant van het contract betreft, gaat Shell ervan uit dat Oekraïne de contracten met internationale investeerders blijft honoreren, ongeacht veranderingen bij de overheid. Het bedrijf zit in twee exploratieprojecten in Oekraïne.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer