„Geef slachtoffer echte rol in strafproces”
DEN HAAG (ANP). Slachtoffers van ernstige misdrijven moeten een volwaardige positie in strafzaken krijgen, zowel in het vooronderzoek als in de rechtszaal. Min of meer schouder aan schouder met de officier van justitie moeten zij daadwerkelijk invloed krijgen op hun zaak. De plannen van staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) om de positie van het slachtoffer te verstevigen, zijn mooi maar gaan lang niet ver genoeg.
Dat zegt Harry Crielaars, voorzitter van de raad van bestuur van Slachtofferhulp Nederland, vrijdag tijdens een symposium in Den Haag over slachtoffers van seksueel geweld. Volgens Crielaars hebben slachtoffers nu nauwelijks een stem in het strafproces. „Het wordt tijd dat daar verandering in komt.” Het slachtoffer moet van procesdeelnemer met een bescheiden rol promoveren tot gelijkwaardige procespartij, meent Crielaars.
Op dit moment kunnen slachtoffers en nabestaanden gebruikmaken van hun spreekrecht en een schadeclaim indienen. Staatssecretaris Teeven wil dat beperkte pakket uitbreiden met het recht om ook iets over de inhoud van de zaak en de strafmaat te zeggen, het zogeheten adviesrecht. Een wezenlijke uitbreiding, vindt Slachtofferhulp, maar het kan nog beter.
Slachtofferhulp wil onder meer dat slachtoffers verzoeken tot onderzoek mogen doen, bij de officier van justitie of de rechter-commissaris. Ook zouden ze verdachten en getuigen vragen moeten kunnen stellen en de mogelijkheid moeten krijgen om hoger beroep aan te tekenen.
Duitsland dient voor Slachtofferhulp tot voorbeeld: daar trekken slachtoffers in het strafproces samen op met de officier van justitie. Vooral slachtoffers van zedenmisdrijven maken van deze mogelijkheid gebruik. Als slachtoffers in deze categorie zien dat ze meer invloed kunnen uitoefenen op hun zaak, kan dat het positieve effect hebben dat er eerder aangifte wordt gedaan en hulp wordt gezocht. Nu komt slechts een minderheid van slachtoffers van seksueel geweld en misbruik in beeld bij de politie en hulpverlening, aldus Slachtofferhulp.
Zaterdag is de jaarlijkse Europese Dag van het slachtoffer.