Zwakke macrocijfers drukken beurzen
AMSTERDAM (ANP). De Europese aandelenbeurzen moesten donderdag stevige verliezen incasseren. Tegenvallende macro-economische cijfers uit China en de eurozone zorgden in combinatie met het vooruitzicht dat het steunbeleid in de Verenigde Staten mogelijk verder wordt afgebouwd voor een mineurstemming.
„De markt is geschrokken van de aanhoudende krimp van de Chinese industrie. Uit de notulen van de Fed bleek daarnaast dat de Amerikaanse centrale bank mogelijk ook naar andere criteria gaat kijken dan alleen de werkloosheid, en dat zou kunnen betekenen dat het stimuleringsbeleid verder wordt teruggeschroefd. In Nederland vielen de resultaten van Randstad tegen en blijft de oplopende werkloosheid een punt van zorg”, aldus marktanalist Martijn Weller van IG Nederland.
De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het einde van de ochtend 1 procent lager op 397,37 punten. De MidKap zakte 0,1 procent tot 646,17 punten. De beurzen in Parijs en Frankfurt daalden 0,3 en 1 procent. De Londense FTSE verloor 0,4 procent onder aanvoering van defensieconcern BAE, dat ruim 8 procent inleverde na een winstwaarschuwing.
Uit cijfers van het Britse onderzoeksbureau Markit bleek dat de bedrijvigheid in de Duitse industrie in februari minder sterk is gegroeid dan een maand eerder, terwijl de industrie in Frankrijk opnieuw een krimp liet zien. Eerder op de ochtend bleek al dat de Chinese industrie voor de tweede maand op rij is gekrompen.
In de AEX was uitzender Randstad de grootste daler met een min van ruim 8 procent. Beleggers waren niet tevreden met de resultaten van het op één na grootste uitzendconcern ter wereld. Ook verzekeraar Aegon kende volgens analisten een zwak vierde kwartaal, waarin de winst lager uitviel dan voorzien. Het aandeel werd 5,5 procent lager gezet.
Beveiligingsbedrijf Gemalto leverde meer dan 5 procent in. Berichten dat creditcardmaatschappijen Visa en Mastercard kiezen voor een goedkoper beveiligingssysteem dan dat van Gemalto speelden het aandeel parten.
In de MidKap ontsnapten bouwbedrijf BAM en verzekeraar Delta Lloyd aan het negatieve sentiment op de beurzen. BAM wist in 2013 weer winst te boeken na het forse verlies een jaar eerder en werd beloond met een koerswinst van 2 procent. Delta Lloyd presteerde volgens analisten sterk in het vierde kwartaal en klom 3 procent.
De euro was 1,3700 dollar waard, tegen 13760 dollar bij het slot van de Europese beurshandel op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,1 procent tot 103,25 dollar per vat. Brentolie werd 0,4 procent goedkoper op 109,98 dollar per vat.