Buitenland

Partijen Oekraïne willen geweld stoppen

KIEV (ANP). Na de bloedige veldslag dinsdag in Kiev hebben de Oekraïense president Viktor Janoekovitsj en de oppositie een bestand afgesproken. De partijen maakten dat woensdagavond bekend na een crisibijeenkomst.

19 February 2014 22:30Gewijzigd op 15 November 2020 08:56
beeld EPA
beeld EPA

In een verklaring op de presidentiële website staat ook dat „gesprekken beginnen met als doel het bloedvergieten te beëindigen en de situatie te stabiliseren”. Behalve Janoekovitsj waren de oppositieleiders Vitali Klitsjko, Arseni Jatsenjoek en Oleg Tjagnibok bij het gesprek aanwezig.

Op het Onafhankelijkheidsplein waren woensdagavond nog altijd duizenden demonstranten. Een ring van brandende barricades moest voorkomen dat de oproerpolitie het plein zou ontruimen. Betogers gooiden met brandbommen en vuurwerk.

De ontwikkelingen in Oekraïne volgden elkaar woensdag snel op. Zo ontsloeg Janoekovitsj legerleider kolonel-generaal Volodimir Zamana. Het is onduidelijk wat de reden daarvan was. Als vervanger is admiraal Joeri Iljin aangesteld.

Eerder liet het Oekraïense ministerie van Defensie weten dat het leger mogelijk deel zou nemen aan een landelijke ‘antiterreuractie’. De Oekraïense geheime dienst SBU kondigde die actie woensdag aan.

Ondertussen was er ook internationaal druk diplomatiek overleg rond de Oekraïense crisis. De Duitse bondskanselier Angela Merkel en de Russische president Vladimir Poetin spraken af dat ze er alles aan zullen doen om verder escalatie van het geweld in het Oost-Europese land te voorkomen.

Duitsland en andere EU-lidstaten staan lijnrecht tegenover Rusland. De EU steunt de oppositie die aansluiting wil bij het Westen. Rusland wil Oekraïne binnen zijn eigen invloedsfeer houden en staat achter de pro-Russische Janoekovitsj.

Donderdagochtend bezoeken de Duitse, Franse en Poolse ministers van Buitenlandse Zaken de Oekraïense hoofdstad Kiev. Ze willen een inschatting maken van de situatie ter plekke. In Brussel buigen de Europese ministers van Buitenlandse Zaken zich donderdagmiddag over de crisis en mogelijke sancties.

Nederland is voorstander van gerichte maatregelen tegen Oekraïne, mogelijk ook tegen leden van de oppositie. Volgens minister Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) kan het bij de sancties gaan om bijvoorbeeld het bevriezen van tegoeden, reisverboden of een wapenembargo.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer